Als man verpleegkundige worden? „Zeker doen”

Als man verpleegkundige worden? „Zeker doen”

Mannen in de zorg- herziene foto_s- Isala zkh Zwolle- RenateB _28_

De handen uit de mouwen steken en er zijn voor andere mensen. Dat is wat Oscar en Jonathan trekt aan het werk in de zorg. „We zijn de ogen en oren van de artsen.”

Wie rond tien uur ’s morgens de acuteopnameafdeling (AOA) van het ziekenhuis Isala in Zwolle binnengaat, komt in een soort bijenkorf terecht. Verpleegkundigen in witte jassen lopen heen en weer, telefoons rinkelen, stemmen klinken. Inderhaast geopende deuren vallen zwiepend weer dicht.

In een van de werkkamers staat een goed gevuld kistje fruit. Appels, peren, bananen, mandarijnen. Speciaal voor hongerige verpleegkundigen die snakken naar een gezonde snack.

Oscar Onderberg wandelt binnen. Met zijn 21 jaar is hij een van de jongste verpleegkundigen van de afdeling. Hij werkt er sinds augustus, vanaf het moment dat hij zijn opleiding verpleegkunde niveau 4 had afgerond.

Op de AOA is hij als man geen uitzondering. Er werken zo’n vijftien heren bij de acute opname. Om te laten zien dat ze in de zorg hun mannetje staan, bundelden deze jongens onlangs hun krachten voor een mannendienst. „Dat was mooi”, zegt Jonathan Westerbroek (27), die ook binnen is komen lopen. „Er hing een gemoedelijke sfeer op de afdeling. Iedereen ging er lekker chill in.” Met een lach: „Tijdens het overleg was er minder geklets dan gewoonlijk. „Zijn er bijzonderheden? Nee? Nou, dan hebben we het prima voor elkaar.””

Wat vinden jullie mooi aan het werken in de zorg?

Oscar: „Ik houd van het volledige zorgproces. Dus: het verpleegkundig handelen, de nazorg, de familiebegeleiding.”

Jonathan: „Je staat op de AOA aan de basis van de zorg die iemand nodig heeft. Dat maakt het werk interessant. Je kijkt wat een patiënt heeft en bespreekt met de arts hoe dit aan te pakken. Het is aan ons als verpleegkundigen om te observeren of de behandeling voldoende is, of dat er toch nog iets anders geprobeerd moet worden.”

Waarom de AOA?

Jonathan: „Ik werk hier nu iets meer dan een jaar. Daarvoor was ik flex, wat betekent dat je overal in het ziekenhuis ingepland kunt worden. Maar ik was op zoek naar meer vastigheid op een uitdagende afdeling, waar je de breedte van de zorg ziet. Dat heb je op de AOA. Hier komen allerlei soorten patiënten binnen.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 14, 26 maart 2024).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.