Alsof er op de rem is getrapt

Een bacterie schakelde tien jaar geleden de nieren van Marnix Bons vrijwel geheel uit. Er volgden tal van ziekenhuisopnames en honderden malen dialyseren. Sinds 2012 heeft de 30-jarige inwoner van Doornspijk weer een nier. ”Je moet het hebben meegemaakt. Mensen beseffen niet hoe belangrijk een donor kan zijn.”

Hij woonde nog bij zijn ouders in Nijkerk. Marnix, toen 20 jaar, werkte voor een vervoersbedrijf in witgoed. „Het was mijn wens om vrachtwagenchaufeur te worden. Ik was al bezig met mijn groot rijbewijs. Dat traject heb ik overigens moeten afbreken.
Omdat mijn baas bij zijn schoonvader verbleef, die ernstig ziek was, maakte ik dubbele routes. Totdat het niet meer ging. Ik was erg moe en begon steeds slechter te zien.” Bons ging naar de opticien, maar die kon hem niet helpen. „Hij zag bloeduitstortingen en stuurde me door naar een arts.” Die dacht aan diabetes en liet bloed prikken. "Mijn bloeddruk bleek torenhoog en mijn nierfuncties waren sterk teruggelopen. Een levensgevaarlijke situatie. In het ziekenhuis ging ik dezelfde dag aan de dialyse.”

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je al onze artikelen lezen?

Neem dan een proefabonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.