A. B. Goedhart beschrijft leven Paul Schneider, dominee van Buchenwald

Terwijl de meerderheid van zijn collega’s niet bestand bleek tegen de druk van het nazisme, bleef voor ds. Paul Schneider Gods Woord de norm. Oud-hoofdonderwijzer A.B. Goedhart beschreef zijn leven voor het Nederlandse kerkvolk. Als voorbeeld en waarschuwing. “Ook wij laten ons veel te veel de wet lezen door de overheid.”


Het afleveren van het manuscript over het leven van ds. Paul Schneider was voor Adrianus B. Goedhart (77) een mijlpaal. De gepensioneerde hoofdonderwijzer, ouderling in de hersteld hervormde gemeente van Leerbroek, hield zich de afgelopen jaren intensief bezig met de eerste protestantse martelaar onder het regime van Hitler. „Vorige week had ik nog contact met zijn zoon Karl Adolf, geboren in 1935 en vernoemd naar zijn beide opa’s. Die woont nog steeds in Dickenschied; in de Paul Schneiderstrasse. In 2014 hebben we hem daar bezocht, omdat het toen 75 jaar geleden was dat zijn vader in Buchenwald werd vermoord.”

 

Bij dat bezoek ontving Goedhart van Karl Adolf gestencilde preken, die Schneider had gehouden in de jaren voor zijn arrestatie. Onder zijn collega’s stond de Duitse predikant bekend als streng orthodox, conservatief en piëtistisch. „Hij kon zich van harte vinden in de Heidelbergse Catechismus. Heel indrukwekkend vind ik de geestelijke worsteling tijdens zijn theologische studie. Nadat hij een periode onder invloed van de liberale theologie was geweest, werd zijn hart ingewonnen voor de Bijbelse leer van zonde en genade en de overtuiging dat die als werkelijkheid beleefd moeten worden. Daarmee voelde hij zich ook binnen de Bekennende Kirche vaak een eenling.”

 

[lightbox]
 

Lees het volledige interview in Terdege (nr. 1, 30 september 2020)

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Huib de Vries

Getrouwd | 5 kinderen | 3 kleinkinderen | auteur van boeken

beeld: Henk Visscher

Zomerse deken

Zomerse-deken.jpg

Haak mee met deze 'crochet along' en maak de prachtige zomerse deken Happy Bee

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.