Bescheiden musicus met brede blik

Op het schip van zijn ouders stond een klein, nieuw orgeltje, maar daarop mocht Arie van der Vlist als kleine jongen niet spelen. Later op het schippersinternaat nam hij wel plaats op de orgelbank, en daar sloeg de vonk over. Vijfentwintig jaar geleden gaf de musicus zijn eerste concert, als jongen van 13 jaar. tijd voor een terugblik.

Het nieuwe Van den Heuvelorgel van de hersteld hervormde kerk in Ouderkerk aan den IJssel is het tweede thuis van Van der Vlist. De luisteraar hoort het, de toeschouwer ziet het. Zijn vingers dwingen de ”Toccata” van William Ralph Driill uit de drie klavieren van het instrument. Forse tonen uit het middenklavier, bescheiden klanken uit de toetsen erboven. Het stuk houdt Van der Vlist bij de les, vertelt hij in zijn huis even verderop. „Moeilijke stukken heb je nodig om op niveau te blijven. In de koorwereld is de muziek eenvoudiger, maar thuis pak ik geregeld Bach, Mendelssohn of Franck.”
Het typeert Van der Vlist (1980). De organist, pianist en dirigent kijkt buiten zijn eigen straatje en geniet van een breed scala aanmuziekstijlen en muziekactiviteiten. „Afwisseling, daar houd ik van. Ook in mijn werk. Soms dirigeer ik, soms componeer ik. Dan weer begeleid ik een koor, dan weer speel ik met instrumentale groepjes of geef ik een orgelconcert.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Henrieke Hoogendijk-van Dam beeld: Cees van der Wal

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.