Dahlia van papier

Deze vrolijke, papieren dahlia’s zijn niet moeilijk om te maken, maar hebben een groots effect. Eén is al voldoende als fleurige tafelversiering. Een paar aan de muur geven het huis een fijne, zomerse sfeer. Bepaal zelf de kleuren en de grootte.

 

Werkwijze


BASIS

De basis is een kartonnen cirkel. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het karton van een lege doos. Teken een cirkel m.b.v. een omgekeerd bord en knip deze uit. Hoe groter de diameter, hoe groter de dahlia zal worden. Voor een dahlia van ong. 60 cm gebruik je een bord met een diameter van 26 cm. Dit is een flink formaat een echte eyecatcher.


BLAADJES

De blaadjes maak je van vierkante vouwblaadjes van ong. 16 x 16 cm. Voor een kleine bloem kun je ook (memo)blaadjes gebruiken van ong. 9 x 9 cm. 
Pas dan ook de diameter van de kartonnen cirkel aan en maak deze bijv. 14 cm. Je maakt de blaadjes door 2 tegenover elkaar liggende hoeken over elkaar heen te vouwen. Hierbij vorm je spitse torentjes van het papier. Plak deze hoeken met een plakbandje of m.b.v. een lijmpistool aan elkaar, je krijgt dan een soort frietzakjes of ijshorentjes.Voor zo’n reuze-dahlia heb je ong. 90 bloemblaadjes nodig. 
 

OPBOUWEN

Als alle bloemblaadjes klaar zijn, ga je de bloem opbouwen. Pak de kartonnen cirkel en begin aan de buitenrand met het vastlijmen van de blaadjes.Breng wat lijm aan op de punt van het blaadje en plak vast op de kartonnen cirkel. Gebruik hiervoor een lijmpistool, dit werkt handig en snel. Het maakt niet uit als de papieren punt van het torentje een beetje geplet wordt bij het vastlijmen.
De eerste cirkel van blaadjes bepaalt de grootte van de dahlia. Voor de dahlia van ong. 60 cm begin je te plakken op ong. 4 cm vanaf de rand. Wil je een kleinere maat, begin dan verder naar het midden toe met plakken, je hebt dan ook minder bloemblaadjes nodig. Laat steeds een tussenruimte van ong. 1 tot 2 cm open tussen de blaadjes. Hier vallen straks de blaadjes van de tweede cirkel tussen, zo krijg je een mooie, symmetrische dahlia.
Na de eerste cirkel bouw je de dahlia verder op door de tussenruimtes op te vullen met nieuwe bloemblaadjes. Je werkt zo steeds verder na het midden toe en eindigt uiteindelijk in het midden. Je zult zien dat je veel bloemblaadjes nodig hebt, de cirkels steeds kleiner worden en de torentjes steeds meer rechtop  komen te staan. Als ook het midden is opgevuld, is de dahlia klaar. Plak aan de achterkant evt. een zelfklevend schilderijhaakje, of hang de bloem op met dubbelzijdige tape.
 

Nodig
  • Karton
  • Schaar
  • Vierkante (vouw)blaadjes
  • Plakband
  • Lijmpistool
  • Evt. zelfklevend schilderijhaakje of dubbelzijdige tape

Tip: 
Voor mooie, natuurlijk gekleurde dahlia’s gebruik je verschillende kleuren vouwblaadjes in één bloem. Werk bijvoorbeeld van licht gekleurd aan de rand naar  een dieper gekleurd hart van de bloem toe. Deze dahlia’s zijn ook geschikt als styling op een bruiloft en prachtig voor trouwfoto’s.
Deel dit verhaal op sociale media

tekst & beeld: Leonie van der Eems

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.