De paden op, de bossen in

Het voorjaar komt weer in zicht. De kou als die er al was trekt zich langzaam terug. En voorzichtig komt de natuur tot bloei. Uitstekend weer voor een boswandeling door het unieke Kroondomein op de Veluwe.

Een miezerig motregentje drupt op de bruine boomtakken die, berooid van hun bladeren, weerloos zijn tegen al dat water.
Het wild houdt zich verborgen. Diep verscholen in de bossen van het Kroondomein. Daar waar bezoekers niet komen, werpen de zwijnen hun eerste biggen. Vrij van spiedende ogen, van jagende blikken.
Slechts een enkele stangenzoeker, op jacht naar hertengeweien, waagt zich in hun buurt, ver van de paden af. Het risico: een boete van 104 euro als de boswachter je in de kraag vat. Natuurgids en –fotograaf Gerrit Rekers weet wel beter dan het verstopte wild op te zoeken. In de ruim twintig jaar dat hij de Kroondomeinen bezoekt, heeft hij geleerd de natuur te respecteren. Wild opjagen hoort daar niet bij. „Heel gevaarlijk. Herten rennen daardoor soms de weg op, waardoor zowel zij als automobilisten in gevaar komen.”
Sommige bezoekers verliezen de voorzichtigheid uit het oog bij het zien van wild, vertelt hij. „Ze willen vaak dichterbij komen. Maar dat moet je juist niet doen. Er valt van een afstandje ook genoeg te zien.”
Tijdens de burltijd loopt het aantal overtredingen pas echt uit de hand. Bezoekers zitten gerust een paar uur verstopt in het bos tegen een boom geleund op wacht voor een burlend hert. Boswachters met hun nachtkijkers zoeken op hun beurt weer naar de burlbewonderaars. De jacht op de jagers.

 

NATUURTOCHT VOOR TERDEGELEZERS

Tijd voor een mooie boswandeling in de vakantie? Ga dan mee op stap met Terdege. Natuurgids Gerrit Rekers leidt op donderdag 22 februari en donderdag 1 maart een groep van maximaal 25 bezoekers door de bossen van het unieke Kroondomein rond paleis Het Loo. Klik hier voor meer informatie en/of aanmelden.

 

 

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je al onze artikelen lezen?

Neem dan een proefabonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

Jacomijn Ariakhah

Getrouwd | 2 kinderen | gek op mooie verhalen en chocola

beeld: Gerrit Rekers

Brei een heerlijk zachte deken

Deken.png

Deze deken is een prachtig kraamcadeau, maar door zijn formaat zeker niet alleen voor baby’s geschikt. Hij is ruim 70 centimeter breed en ruim 1 meter lang, dus ook voor volwassenen heerlijk voor ’s avonds
op de bank met een kopje thee.
Hij is soepel, zacht en goed wasbaar.

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.