In de war door de druk van de maatschappij

Bijna dagelijks is de politie in de weer met mensen die een verwarde indruk maken. Niet verbazend, vindt eleos-psychiater Arie Jan de Lely. ”Mensen bezwijken onder de eisen van de moderne maatschappij.” In reformatorische kringen komen deze problemen ook voor, maar meestal lopen deze mensen niet schreeuwend op straat. ”Het loopt bij hen dankzij hun netwerk minder snel uit de hand.”

Hij herinnert het zich nog haarfijn. Op een zaterdagmiddag in 2001 raakt Marius Glasbergen (56) uit Gouda helemaal de kluts kwijt. De toenmalige verkoper/ timmerman in een doe-het-zelfzaak is in de periode daaraan voorafgaand erg druk met zijn werk en met activiteiten voor de kerk. „Ik vroeg heel veel van mezelf, maar zag dat niet als een belasting.”
Tijdens een autorit krijgt hij het idee dat hij wordt achtervolgd. „Bij het bordje Waddinxveen verandert de naam in Varkensveen en bij Boskoop krijg ik het gevoel dat ik een bos moet kopen. Ik durfde een spoorlijn aanvankelijk niet te passeren en Zwammerdam roept me toe dat ik altijd zwam.”
Als hij thuis is, wordt de dokter gebeld. Marius krijgt medicijnen en moet het rustig aan doen. Diezelfde nacht wordt hij in verwarde toestand wakker en sommeert hij zijn echtgenote de politie te bellen.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

beeld: iStock

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.