Diazepam en sigaretten

Een beetje verlegen komt hij naar me toe. Laten we hem ‘Moella’ noemen (een van zijn bijnamen). Hij is een van onze vluchteling-vrijwilligers, een handige, slimme gozer, die nauwelijks Engels praat en allerhande klusjes doet in het kamp.

Of ik wat voor hem doen wil. Ehm, ja? Hij stopt me wat in zijn hand. Ik moet goed kijken en zie dan dat het om een pilletje gaat. Op de achterkant zie ik ‘dia...pam’ 10mg. Ah, diazepam. Een rustgevend middel.

Maar wat moet ik hier nu mee, wil ik hier aan beginnen? Moella, waarom ga je zelf niet naar de apotheek? Het antwoord is simpel. “Ik ben een vluchteling, ze geven het mij niet mee”. Dit verbaast me. Is dit waar, en waarom dan dit beleid? Maar intussen staat hij hier voor me, die me vertelt ’s nachts wakker te liggen en steeds depressiever dreigt te worden. Als ik zie hoeveel sigaretten hij achter elkaar opsteekt, vraag ik me af wat er beter is. Verdoofd te worden door sigaretten of door een pilletje?

Hij vertelde me al 17 maanden in kamp Moria te zijn. “Moria is geen goede plek voor me”. Ik weet het. Ik zie het voor m’n ogen gebeuren hoe de (psychische) gezondheid van mensen achteruit gaat, zeker van hen die hier lang moeten verblijven. Goed Moella, morgen ga ik voor jou naar de apotheek.

Thuis gekomen ga ik maar eens googlen. Kun je zoiets zomaar zonder recept verkrijgen? Het aanbod op internet is groots. Kennelijk wel dus. Maar helaas, de volgende dag moet ik hem teleurstellen. Kenners onder ons zullen het al geweten hebben, het is alleen op recept verkrijgbaar. “Ga dan naar de dokter, en vraag om een recept!”

Hij schudt vertwijfeld zijn hoofd. Het vertrouwen in de medici is men hier op het eiland al wel kwijt geraakt. Er zijn teveel zorgvragers en te weinig zorgverleners. En dus blijft slapen een probleem voor Moella, en met hem zoveel anderen. 

 

Groeten,

Hanneke Mauritz

h.mauritz@eurorelief.net

Hanneke doet vrijwilligerswerk onder de vluchtelingen op Lesbos en schrijft elke maand een blog voor Terdege over haar ervaringen? Vragen aan Hanneke? Laat het haar weten.

Deel dit verhaal op sociale media

Hanneke Mauritz

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.