Dicht bij de natuur

In de nok van het dak, boven onze slaapvide, zit een grote spin. Iedere ochtend staart hij ons onbewogen aan. Hij zit er nog, omdat hij met zijn web muggen vangt en ik muggen in de slaapkamer moeilijker te accepteren vind dan spinnen. Vlinders, mieren, niet identificeerbare beestjes, ze komen regelmatig ons Tiny House bewonderen. Maarja, we willen dan ook dicht bij de natuur leven.

Ook Berend (11 maanden) heeft de smaak van de natuur te pakken. Als ik even niet oplet, tref ik hem kauwend aan met de kritische blik van een chef-kok die een nieuw gerecht proeft, in één knuist een kluit gras. Juliette (3) is het liefst de hele dag buiten. In het bos, in de speeltuin of rond ons huisje scharrelend met haar kruiwagen. Het is heerlijk om de deuren open te gooien en de kinderen, desnoods in regenpakjes, los te laten. Dat er dan ook een hoop natuur ons huis in vliegt, loopt, kruipt of waait, neem ik voor lief. Ons Tiny House voelt zo veel ruimer en eigen dan het appartement waarin we jarenlang woonden.

Ik hoop onze kinderen spelenderwijs mee te geven om aandacht en respect te hebben voor de natuur. Want ik geloof dat we betere  en meer duurzame stappen zetten als het ons plezier geeft. Wanneer het enkel een opoffering is, gebaseerd op schuldgevoel, dan houd je het niet vol. Zo kunnen sommige mensen met een veganistische leefstijl die boodschap agressief prediken. Veroordelend richting mensen die niet veganist zijn. Ik voel dan direct de behoefte om in een leren jas met bontkraag een everzwijn te gaan roosteren aan het spit. Of ik lees van iemand die een jampotje afval per maand produceert. Bewondering maar ook machteloosheid: dat lukt me nooit! Tegelijkertijd vind ik dat we ons de berichten horen aan te trekken over de oceanen vol plastic, mensen die onder erbarmelijke omstandigheden kleding maken voor de westerse markt. Dieren die ernstig worden mishandeld tijdens transporten. De schepping lijdt en wij zijn daar, bewust of onbewust, schuldig aan.

Daarom ongevraagd advies voor wie daar op zit te wachten. Wil je bewuster leven, minder belastend voor de aarde, kies een manier waar je enthousiast van word en wat haalbaar is. Als je een duurzame keuze hebt geïntegreerd in je leven, neem je een volgende stap. Wie weet, blijkt een Tiny House levensstijl jou wel te passen, om je heen alleen spullen die je echt nodig hebt of je dierbaar zijn. En hier en daar een spin.

Deel dit verhaal op sociale media

Karin Prins

Karin Prins (34) woont sinds juni 2017 met haar man en twee kinderen in een Tiny House in Bilthoven.

© beeld: Anton Dommerholt

Terdege Zomerfair 2018

schuur-metlogo.jpg

Terdege Zomerfair

Een feest van ontspanning, ontmoeting en beleving!

Haakpakket strandtas

Strandtas.jpg

Met deze mooie zelfgehaakte tas ga je stijlvol
naar het strand of eropuit.
Plek genoeg om alles mee te nemen... 
Zin gekregen om aan de slag te gaan? De firma Brouwer stelde speciaal voor Terdegelezers een pakket samen om deze strandtas te kunnen maken. 

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.