Een deuk in de ziel

Een jong gezin: vader, moeder, vijf kleine kinderen onder de 7 jaar. De Heere was nabij, het leven was goed. Tot ruim twintig jaar geleden. Moeder Melanie overlijdt, 29 jaar oud. ”Als er tranen komen, laat ze dan lopen.”
 

Ds. A.T. Vergunst, predikant van de Netherlands Reformed Congregation in Waupun (VS), kan er nog lang over praten, over zijn eerste vrouw Melanie, over haar ziekbed, haar sterven, het gemis aan haar, ook al is het al meer dan twintig jaar geleden dat ze stierf en ook al is hij gelukkig hertrouwd. „Soms ben ik nog helemaal in de war. Dan lijkt het wel een chaos vanbinnen.”
Een paar weken geleden verscheen zijn boek ”Ik wist niet hoe moeilijk dit was”. Ontboezemingen van een rouwdragende man en vader” (uitg. De Banier). Ds. Vergunst noemt het een reisbeschrijving, het verhaal van een reis door de vallei van verdriet, door het onbekende landschap van de rouw. „Toen Melanie ziek werd en overleed, stapte ik een onbekende wereld binnen. En ik heb nooit geweten hoe moeilijk dat was.”
 

De reis begint in december 1993. Bij Melanie Vergunst, moeder van vijf kinderen, wordt een hersentumor ontdekt. Na een lang en moeilijk ziekbed van twee jaar en twee maanden overlijdt ze, 29 jaar oud. „Als predikant wist ik heus wel welke Bijbelteksten gepast en vertroostend zijn voor mensen in rouw. Iedere zondag preekte ik over God, over Zijn goedheid, liefde en genade, maar opeens was het voor mezelf een hele worsteling te geloven wat ik anderen preekte. Als ik op de preekstoel mensen opriep om tot Hem te gaan, stormde het vanbinnen: Heere, waar bent U? Waarom doet u dit, een moeder van vijf kleine kinderen wegnemen, mij als weduwnaar achterlaten? U weet toch dat ik dit niet aankan? Waarom laat U dit toe? Schokkend was het. En het was zwaarder dan ik ooit had kunnen denken. Ik was opstandig en boos, terwijl ik als dominee natuurlijk heel goed wist dat dat helemaal niet mag.”

Deel dit verhaal op sociale media

Verder lezen?

Geïnteresseerd in Terdege? Neem een proefabonnement. Probeer Terdege nu 2 nummers voor €5,-

Jan van 't Hul

twee kinderen | kerkredacteur bij het RD | medewerker voor Terdege | auteur van boeken over kerkgeschiedenis en Bijbelse geschiedenis

@fam. Vergunst

Brei een heerlijk zachte deken

Deken.png

Deze deken is een prachtig kraamcadeau, maar door zijn formaat zeker niet alleen voor baby’s geschikt. Hij is ruim 70 centimeter breed en ruim 1 meter lang, dus ook voor volwassenen heerlijk voor ’s avonds
op de bank met een kopje thee.
Hij is soepel, zacht en goed wasbaar.

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Evenementen

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.