„Een veertiger staat anders in het leven dan iemand van 19”

„Een veertiger staat anders in het leven dan iemand van 19”

Ruth-van-S-Bodegraven-voor-Sirjon-©Tineke-Smith

Steeds vaker kiezen niet alleen jongeren, maar ook zijinstromers voor werk in de zorg, merkt opleidingsadviseur Ruth van Schothorst (52) van Siloah. Ze is er blij mee. „Een veertiger staat anders in het leven dan iemand van negentien.”

De trend ziet Van Schothorst bij zowel mannen als vrouwen. „Denk aan moeders van wie alle kinderen inmiddels naar school gaan. Zij zien de nood in zorg en onderwijs, ook binnen onze gezindte, en willen hierin hun verantwoordelijkheid nemen.”

Rond hun veertigste bezinnen ook veel werkenden – zowel mannen als vrouwen – zich op hun loopbaan, merkt Van Schothorst. „Ze denken: ‘Is dit het nu?’ Veel mannen hebben dan bijvoorbeeld hard gewerkt, geld verdiend, soms een bedrijf opgebouwd of in de bouw gewerkt – maar dat bevredigt ze niet meer. Ze zoeken meer betekenis en zingeving .” Binnen Siloah zijn al die verschillende zijinstromers meer dan welkom. „Zij hebben door hun leeftijd vaak al een natuurlijk overwicht en levenservaring.”

"Bij Siloah zijn zijinstromers meer dan welkom."

Bidden

Ook qua identiteit koestert Van Schothorst oudere zijinstromers. „Ze hebben vaak meer geestelijke bagage. Een leerling-woonbegeleider van achttien vindt het soms spannend om hardop aan tafel te bidden. Verder moeten we vanwege het personeelstekort vaak uitzendkrachten inschakelen die lang niet altijd een christelijke identiteit hebben. Dat doet pijn: ouders kiezen voor reformatorische zorg, en die kunnen wij niet altijd helemaal bieden. Reformatorische zijinstromers bieden ook op dit vlak een belangrijke meerwaarde.”

"Reformatorische zijinstromers bieden een belangrijke meerwaarde op het gebied van geestelijke zorg."

Het salaris hoeft wat Siloah betreft geen struikelblok te vormen. „Iemand met een gezin en een hypotheek heeft nu eenmaal niet voldoende aan een standaard leerlingensalaris. Wij kijken echt naar wat iemand nodig heeft en hoe we hier samen uit kunnen komen.”

In de zorg moet je kunnen samenwerken: „Je werkt in een team. Verder zijn sociale vaardigheden belangrijk.”

Veel mensen kunnen dit werk aan, denkt Van Schothorst. „Wel kan in het begin bijvoorbeeld lichamelijke zorg ongemakkelijk zijn. Dat mag, en is normaal. Maar blokkeert het je of kun je de confrontatie ermee aangaan? De keuze voor het laatste loont. Onze begeleiders genieten enorm van het werk, omdat ze er veel voor terugkrijgen.”

Meer weten? Stuur een berichtje naar R.vanSchothorst@sirjon.nl

SILOAH // GIETERIJSTRAAT 120, RIDDERKERK // 088-2754500
INFO@SILOAH.NL // WWW.SILOAH.NL

beeld: Tineke Smith, foto: Sirjon Dienstencentrum | Ruth van Schothorst

Auteur

EMG Mediaproducties

Volg ons lifestyle platform op instagram.