(Ge)dragen

Tranen stroomden over haar wangen, terwijl ze naast de couveuse van haar kind stond. We keken breed lachend toe. Nee, het waren geen tranen van verdriet, maar van ontroering en vreugde.

Ze stond naast een lege couveuse, want haar kind bevond zich in een draagdoek tegen haar borst! Met 1 kilo lichaamsgewicht was ze nog heel klein in de doek en zagen we alleen haar kruin en een paar kleine, blote voetjes.
Deze moeder had zich verdiept in hoe ze haar kind het beste bij zich kon houden en helpen. Daarom had ze een gespecialiseerde draagconsulent gevraagd (met specialisatie op gebied van prematuur geboren kinderen), om haar te instrueren en te helpen. Omdat de conditie van haar kind stabiel was, kon de eerste poging op de ic gedaan worden.
Dat was genieten! Om te zien, hoe het kind zich voegde naar het lichaam van haar moeder en vrijwel gelijk in slaap viel, terwijl de doeken haar op deze warme en geborgen plek vasthielden. Trots liep de moeder over de unit. Ze droeg haar kind op deze manier naar haar nieuwe plek op de post-ic, om verder te groeien en ontwikkelen. Ze heeft zich vast voorgenomen om haar kind straks ook de wijde wereld in te “dragen”.

Een andere, ervaren moeder, vroeg zich bezorgd af hoe ze het straks thuis moest bolwerken, met haar te vroeg geboren kind en nog vier oudere kinderen. De oudere kinderen, die extra zorg en aanpassingen nodig hadden. Daar kwam nu een kleine prematuur bij, die extra gevoelig was voor onrust en prikkels. Voorzichtig vroeg ik of ze ooit heeft overwogen haar kind te dragen in een doek of ergonomische draagzak, in en rondom huis. We raakten aan de praat en ze raakte geïnteresseerd. Ik verwees haar naar geschikte websites.
Een paar maanden later kwam ik haar weer tegen op de gang van haar afdeling. Ze kwam laten zien dat het goed ging met hen. Haar kind lag in de draagdoek te slapen, met het hoofd tegen haar borstbeen. Roze en ontspannen. Ze bedankte me voor de tip, want het was “ het beste advies wat ze ooit had gekregen!”. Zelfs het oudste kind genoot ervan de jongste te dragen! Het bracht rust in het gezin dat de zorg voor de oudere kinderen door kon gaan, terwijl haar jongste toch dicht bij haar was en ze de handen vrij had.

Hoe kom ik hierbij, om dragen te adviseren?
Door mijn interesse in “ontwikkelingsgerichte zorg” ontdekte ik welke voordelen dragen biedt voor prematuren, maar ook voor pasgeborenen in het algemeen.
Daarbij denk ik vaak terug aan de eerste maanden van onze oudste dochter in de kinderwagen, wat vaak moeizaam en met veel huilen gepaard ging. Toen ik zwanger was van onze tweede, werd op een symposium het fenomeen “dragen” uitgelegd. Daarmee was mijn interesse gewekt en het  bleek voor ons zeer goed te werken. Onze zoon werd veelvuldig gedragen door mijn man en mij. De kinderwagen bleek heel geschikt voor het vervoeren van boodschappentassen, terwijl zoonlief lag te slapen in de draagdoek. Uren hield hij dit vol, zonder een kik te geven. Vaak viel hij binnen enkele minuten in slaap, zodra hij in de doek zat. Toen hij ouder werd, beleefde hij ook veel plezier aan de wandelwagen. Nu hij bijna 4 jaar is, raakt de wagen buiten gebruik en hebben we voor lange wandelingen een ergonomische draagzak, waar hij in mag, als z'n korte beentjes te moe worden.

Dragen met een draagdoek of ergonomische draagzak heeft niets zweverigs, of een hoog geitenwollensokkengehalte, maar is vooral comfortabel en praktisch.
We hebben in de westerse wereld bedacht dat we onze kinderen in bedjes op wielen (kinderwagens) over straat vervoeren, terwijl in grote delen van de wereld kinderen op het lichaam van hun moeder, vader, of andere familieleden worden gedragen.
De kinderwagens zijn prima, praktisch en worden steeds luxer. Deze manier van vervoeren functioneert al bijna drie eeuwen prima en vrijwel iedereen hier is er groot mee geworden. Toch zijn er baby’s en kinderen die er geen plezier aan beleven en het lastig vinden alle ongefilterde prikkels van een kinderwagen te verwerken. Dan draagt het dragen in een doek bij aan reductie van stress voor zowel kind als ouder. Ook stimuleert het de hechting en leidt het tot minder huilen van de baby.
De beste keus ligt in het midden; waar je kind zich comfortabel bij voelt. Dragen in een doek en duwen in een wagen kunnen samengaan en afgewisseld worden, afgestemd op de reacties van het kind.
Net als voor het gebruik van een kinderwagen, zijn er ook mitsen en maaren voor het dragen. Doe het alleen als je je hebt verdiept in ergonomisch dragen of hebt laten informeren.
Veel (draag)plezier gewenst!

Deel dit verhaal op sociale media

Heleen Snel

Heleen is getrouwd, moeder van twee kinderen en werkt als verpleegkundig specialist op de intensive care neonatologie.

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.