Grote gezinnen (deel 4): „De meeste ruzies gaan over panty’s”

Peter en Karin Koelewijn uit Veen hebben twaalf kinderen: Henriëtte, Silvester, Annemarie, Marjolein, Daniëlle, Michelle, Nadine, Elsemarie, Lydia, David, Marie-Louise en Sarah. De oudste is 24, de jongste 5. Ofwel, zoals Peter rekent: „We hebben een kopgroep, een middengroep en een staartgroepje.”


De achtertuin van de familie Koelewijn in Veen is op z’n minst uniek te noemen. De royale raampartij aan de achterzijde van hun dijkwoning biedt volop zicht op de rivier de Maas. Ze hoeven alleen het tussenliggende weiland te doorkruisen en ze staan aan het water. „Als het mooi weer is, eten we ’s morgens op het strandje”, wijst moeder Karin (49). „In de zomer zitten we er hele dagen. ’s Avonds eten we dan bijvoorbeeld van de skottelbraai.”

 

„Met zo’n achtertuin hoef je niet op vakantie”, lacht vader Peter (54). Het gezin woont inmiddels zeventien jaar aan de dijk, maar Peter en Karin voelen zich nog elke dag gezegend met hun riante woning en het bijbehorende uitzicht. Als telg uit een vissersfamilie heeft Peter een voorliefde voor water. Vier jaar geleden kocht hij een skûtsje, een houten Friese tjalk van 120 jaar oud. Hij knapte het voormalige vrachtscheepje van 15 meter lang op tot een volwaardig vakantieonderkomen voor het hele gezin. „Het is bijzonder leuk”, glimlacht hij. „We zijn weleens met z’n twaalven weggeweest. Meestal gaan we een dag of tien en zeilen we op de randmeren, of we gaan naar Bunschoten of Harderwijk.”

 

Dit is het vierde deel in een serie artikelen over grote gezinnen (slot). Lees het volledige artikel in Terdege.
 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Corine Boone-Bruggink beeld: fam. Koelewijn

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.