Herfst in Hemmen

Als het felle licht van de zomerzon heeft plaatsgemaakt voor nuances grijs en goudgeel blad, stromen fietsers zoetjesaan zijn opgedroogd en iedereen weer van buiten naar binnen keert dan verstilt de wereld. Dan is het herfst. Tijd om nog een keer op pad te gaan. Naar buiten.

Op naar Hemmen, waar het in de herfst een heerlijkheid is. Daarbuiten ook trouwens, want het Betuwse dorpje valt grotendeels onder het Landgoed De Heerlijkheid Hemmen. Lang geleden woonde de eigenaar van het landgoed in een kasteel, dat een van de mooiste en indrukwekkendste van Gelderland geweest moet zijn. Nadat het door een brand verwoest was, liet de toenmalige heer van Hemmen op de fundamenten ervan in 1757 een groot landhuis bouwen, naar het voorbeeld van de „zeer moderne landhuizen” aan de Vecht van zijn rijke vrienden. Maar ook het landhuis ging verloren, nadat de Duitsers het in de Tweede Wereldoorlog omtoverden in een zwaarbewapende vesting. Wat nog rest is een beetje stenen met een hek erom.


Sinds de jaren 30 is het Landgoed De Heerlijkheid Hemmen ondergebracht in een stichting, die zo’n 700 hectare land in Hemmen en omgeving beheert. De kleine maar mooie dorpskern, het kasteelpark, de kasteeltuin en het omliggende gebied met weilanden, bos, hoogstamboomgaarden en het riviertje de Linge zijn prachtig om doorheen te dwalen.

Deel dit verhaal op sociale media

Dit artikel verder lezen?

Geïnteresseerd in Terdege? Neem een proefabonnement. Probeer Terdege nu 3 nummers voor €5,-

Annemieke van den Berg

Houdt van klaprozen, ontbijt met sterke koffie en gele schoenen. Of rode. | Dagelijks druk met: twee mooie meiden, letters op papier en andere zaken | Wordt blij van: inspirerende verhalen.

Brei een heerlijk zachte deken

Deken.png

Deze deken is een prachtig kraamcadeau, maar door zijn formaat zeker niet alleen voor baby’s geschikt. Hij is ruim 70 centimeter breed en ruim 1 meter lang, dus ook voor volwassenen heerlijk voor ’s avonds
op de bank met een kopje thee.
Hij is soepel, zacht en goed wasbaar.

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Evenementen

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.