Hoe vind je na kanker je versie 2.0?

Lotte kreeg in maart 2016 lymfklierkanker. Ze was nog maar 14 jaar. Nu is ze 17 en lijkt de ziekte weg. Líjkt. Want met kanker weet je het nooit. ”Ik ben lang bang geweest om weer ziek te worden. Als ik hoofdpijn had, dacht ik: nu ga ik dood.” Wie kanker overleeft, heeft reden om dankbaar te zijn. Maar makkelijk is het niet.

Vijftig, zestig jaar geleden stierven mensen met kanker snel”, zegt Anette Pet, directeur zorg en klinisch psycholoog bij het Helen Dowling Instituut, dat hulp biedt aan mensen met deze ziekte. „Inmiddels is de medische zorg sterk verbeterd. Mensen leven langer na kanker en ook steeds meer mensen leven langer mét kanker. Hoe dan ook is het hele proces zwaar voor de patiënt en voor zijn naasten. Een aantal mensen raakt behoorlijk uit het evenwicht.”
Dit overkwam Lotte Sturm uit Oost-Souburg. Begin 2017 vertelde ze in Terdege over haar ziekte. Ze wilde ondanks alles vooral ”normaal” blijven, zegt ze in dit artikel. „Ik wist wel dat ik dat niet was, maar deed dan in ieder geval alsof. Ik voelde me ook niet heel ziek. Nadat ik twee weken in het ziekenhuis had gelegen voor de eerste chemokuur, ging ik direct weer naar school.”

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je dit artikel verder lezen?

Neem dan een (proef)abonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

tekst: Fija Nijenhuis beeld: Anton Dommerholt

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.