Ineke rijdt in een "oude tor"

Twaalf jaar geleden kocht Ineke Slooyer-Strokap een Kever. Ze noemde hem Frederik. Samen met haar vader haalde ze de oude Volkswagen uit elkaar en bouwde hem weer op. “Het geluid van die oude boxermotor is onweerstaanbaar.”

Ergens in mijn jeugd heb ik het Volkswagenvirus opgelopen en dat is nooit weggegaan. Twaalf jaar geleden heb ik dit Kevertje uit 1970 gekocht. Mijn vader is erg technisch, en samen met hem heb ik mijn Kever helemaal uit elkaar gehaald. Dat heeft ons jaren tijd gekost. Wat hij zelf kon, heeft mijn vader gerepareerd en we hebben hem daarna samen –af en toemet hulp van de garage– weer opgebouwd. Soms was het spannend of de ruimte rond het motorblok groot genoeg was gebleven bijvoorbeeld, maar dat paste gelukkig op de millimeter.
Sindsdien rij ik er iedere dag mee rond, zo trots als een pauw. Het is echt mijn wagentje. Ik ben best wel autogek: met mijn vader ga ik vaak naar oldtimerdagen, dat hoort echt bij deze hobby. Daar heeft iedereen diezelfde passie: liefde voor de oude auto. Pa zegt altijd: „Een auto uit de oude tijd, brengt veel plezier en vrolijkheid.” En zo is het. Ik ben zo blij met Frederik: het geluid van die oude boxermotor is onweerstaanbaar.
De liefde voor auto’s heb ik van huisuit meegekregen, via mijn vader natuurlijk, maar ook mijn broer die automonteur is. Ook in mijn werk ben ik met auto’s bezig trouwens: ik werk als medicijnbezorger bij de Rijssense Apotheek dus ik zit veel langs de weg. De kosten van Frederik vallen reuze mee: je betaalt geen belasting en de oldtimerverzekering is maar 19 auro per maand. Hij rijdt zuinig en de onderdelen zijn goedkoop, contactpunten kosten bijvoorbeeld nog geen euro per stuk en dure sensoren zitten er natuurlijk niet in. Van het onderhoud kun je het meeste zelf doen.
Maar wat veel leuker is: mensen reageren altijd vrolijk als ze dit rooie autootje zien. Het brengt echt iets teweeg. En als ik op een lentedag onder de bomen rij met het dakje open, doet mij dat ook wel wat hoor! Ook leuk is de kofferruimte voorin. Het ontwerp is zo vernuftig: daar gaat met gemak een volle boodschappenwagen in. Als ik die aan het vullen ben, denken mensen denken altijd dat je pech hebt.
Soms praten onze kinderen gekscherend over ‘die ouwe Tor van jou’, maar Frederik wordt wel gewaardeerd en we genieten ook van de ritjes samen. En mijn vader steunt me natuurlijk enorm. Dat is wel een tip trouwens: Als je ooit een keer zoiets wilt aanschaffen, neem iemand mee die er verstand van heeft. Als er veel aan moet gebeuren: neem er de tijd voor. En bedenk dat de tijd die het kost, geen verlies is: de ervaring die het oplevert is veel mooier. En het plezier die we gehad hebben, dat maakt het voor mij onbetaalbaar.”

Deel dit verhaal op sociale media

tekst & beeld: Niek Stam

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.