Kinderboekenauteurs: Er moet iets gaan zoemen in je hoofd

Wat maakt dat auteurs achter hun laptop kruipen en een boek gaan schrijven? Adri Burghout (60), Leanne van Spronsen (28) en Herman Wilbrink (28) zijn het roerend eens. „Er moet iets gaan zoemen in je hoofd.” „Steeds harder.” „Totdat het je niet meer loslaat.”


Het gesprek is nagenoeg afgerond: een opname van bijna twee uur, ruim 2650 woorden aan ruwe interviewtekst staan in de laptop. En dan gooit Adri ineens een vraag op tafel waarover de andere twee kinderboekenauteurs even moeten nadenken. „Wat vinden jullie van boeken die geen goede afloop hebben?” Verduidelijkend: „Door de jaren heen heb ik zoveel manuscripten gelezen die goed afliepen. Ik ben klaar met al die happy ends.”

 

„Bij mijn tweede boek heb ik het overwogen,” zegt Leanne. „Het boek “Een email van Lumie” is mij als kind lang bijgebleven. Ik was gewoon geschokt dat het niet goed afliep. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de vader aan het einde van mijn verhaal nog steeds in de gevangenis te laten zitten. En in een ander boek is het zusje van de hoofdpersoon aan het slot nog niet genezen van haar ernstige ziekte. Op scholen vragen kinderen regelmatig: „Wordt ze beter?” „Wat denk je zelf?” geef ik dan als antwoord. Op die manier laat je ook iets over aan de fantasie van je lezers.”

 

„Mijn laatste boek loopt niet goed af,” zegt Adri. „Daarom was ik benieuwd naar jullie mening. Stiekem ben ik bang dat een boek daarom afgekraakt wordt. Maar door altijd een happy end te bieden, doe je geen recht aan de werkelijkheid.”

 

Herman: „Ik denk dat uitgeverijen over het algemeen liever een boek hebben met een positieve afloop. Zelf vind ik wel dat je naast verdriet ook perspectief moet bieden. In mijn boek over de Tweede Wereldoorlog overlijdt de vader van mijn hoofdpersoon. Maar tegelijk laat ik ze ook blij zijn over de bevrijding. En probeer ik het laatste stukje van het boek wat luchtig te houden.”

 

Leanne: „Een verdrietig einde kan lezers ook nieuwsgierig maken naar een nieuw deel. Misschien moeten we volgend jaar allemaal maar met een boek komen dat slecht afloopt.”
 

Lees het hele interview in Terdege (nr. 2, 14 oktober 2020)

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Gisette van Dalen-Heemskerk

Getrouwd l 4 dochters l Dol op lezen, bergwandelen, schrijven van artikelen en kinderboeken l Allergisch voor eindeloos shoppen

beeld: Cees van der Wal

Zomerse deken

Zomerse-deken.jpg

Haak mee met deze 'crochet along' en maak de prachtige zomerse deken Happy Bee

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.