Koeienboer in de knel

Het rommelt in de Nederlandse melkveesector. De overheid grijpt hard in om de mestproductie terug te dringen. De meesten van de 18.000 melkveehouders moeten koeien naar de slachterij brengen. Van honderden gezinsbedrijven hangt de toekomst zelfs aan een zijden draad.

Het is eind juni. Zo’n zeventig boeren demonstreren op het Binnenhof, waar de Tweede Kamer debatteert over de melkveehouderij. Een van de boeren heeft een koe bij zich. Op haar rug draagt het dier een doek met de tekst: „Ik moet dood, ik heb geen (fosfaat)recht.” Een paar kinderen hobbelen mee op traptractors met bordjes als: „Mama, waarom huil je?” en „Ik wil boer worden.”
 

VOORLOPER

Een van de protesterende boeren is Rutger Koers (39) uit Kamperveen. Verontwaardigd is hij: de toekomst van het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw Annette en zijn ouders runt, staat op het spel.

Familie Koers uit Kamperveen heeft 195 melkkoeien en 75 stuks jongvee en 100 hectare land in gebruik en familie De Kuiper uit Lelystad heeft 100 melkkoeien en 40 stuks jongvee en 40 hectare eigen land, 15 hectare dijken en bermen. Familie Van Oosterom uit Woerdense Verlaat beschikt over 76 melkkoeien en 50 stuks jongvee en heeft 88 hectare natuurland. Lees hun verhalen in Terdege.

Deel dit verhaal op sociale media

Dit artikel verder lezen?

Geïnteresseerd in Terdege? Neem een proefabonnement. Probeer Terdege nu 3 nummers voor €5,-

tekst: Tiemen Roos beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Haakpakket strandtas

Strandtas.jpg

Met deze mooie zelfgehaakte tas ga je stijlvol
naar het strand of eropuit.
Plek genoeg om alles mee te nemen... 
Zin gekregen om aan de slag te gaan? De firma Brouwer stelde speciaal voor Terdegelezers een pakket samen om deze strandtas te kunnen maken. 

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.