Liever lassen dan in de schoolbank

Terwijl zijn ogen gericht blijven op het stalen hekwerk, trekt Joan Mieras (16) een rolmaat van zijn rechterheup. Het beveiligingshek meet hij af op 83 centimeter. Uit de borstzak van zijn overall komt een stift. Een streep op het staal. Slijptol op de lijn. Vonken vliegen in het rond.

 

Joan slijpt op een schooldag. „Dit is veel beter dan in de banken hangen”, vindt hij. „Hier ben je lekker bezig, ben je tenminste nuttig. En trouwens, elke dag leer ik wel wat. Vorige week heb ik nog leren lassen.”

 


Joan loopt een dag in de week stage bij machinebouwer RMA in ’s-Heer Arendskerke. Hij helpt daar bij de bouw van een kaasbehandelingslijn. Een robot pakt planken met kazen op. Een machine kiepert de kaas van de plank en draait de goudgele schijven om. De plank wordt gewassen, de kazen worden geplastificeerd en weer teruggelegd op de plek waar ze lagen. 
„In het begin hebben we in Joan moeten investeren”, zegt Marco Dieleman, hoofd engineering bij RMA. „Maar toen ik merkte dat hij graag wil, werd het leuk om hem dingen te laten doen. Joan heeft machinebouw in zich en is enthousiast en gedreven. Hij draait nu al mee in verschillende projecten.”

 

Ook stagecoördinator Arjan Witte van het Calvijn College is lovend over zijn pupil. „Ik zag in de eerste jaren op de vakhavo al dat Joan een leider is. Hij is een projectleider in de dop. Hij is communicatief heel sterk en heeft tegelijkertijd inzicht in techniek.”

 

Lees het volledige artikel in Terdege
 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst en beeld: Arien van Ginkel

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.