Loods Oskam dirigeert Olietanker door Rotterdam

Behendig dirigeert Elco Oskam de 183 meter lange Maersk Katalin uit Singapore dwars door de haven van Rotterdam. "Slow ahead", roept de loods op de brug. "Slow ahead", repliceert kapitein Deepak Tandel. De olietanker mindert snelheid. Terdege vaart mee aan boord.

Het is koud en grauw. Grijze wolkenflarden jagen laag over Europoort. Een handvol meeuwen zweeft lui op de stevige noordwestenwind. Kracht 5 tot 6. Windmolens draaien op volle toeren. Opgewekt stapt loods Elco Oskam (46) uit Maasdam op steiger VP2 van olieterminalbedrijf Vopak aan boord van de Maersk Katalin. Het dek van de olie/chemicaliëntanker ligt bomvol met duizenden pijpen, buizen en leidingen. "Maersk is een gerenommeerde rederij, het schip is in goede staat, maar kan ook wel een verfbeurtje gebruiken".
Via acht trappen bereikt Oskam de 27 meter brede brug van de olietanker. De loods klapt zijn laptop uit en tovert een kaart met de waterwegen van Rotterdam op het scherm. Met een wirwar aan pijltjes, streepjes en cijfertjes.

Deel dit verhaal op sociale media

tekst: Gerard ten Voorde beeld: Sjaak Verboom

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.