Op de snijtafel in coronatijd

Door zijn werk als ic-verpleegkundige is Martin Weststrate gewend aan hectiek, maar het voorjaar van 2020 zal hij niet snel vergeten. Eerst was er de uitbraak van corona, midden in deze angstaanjagende periode leerde hij het ziekenhuis als patiënt kennen door een gesprongen blindedarm. „Ik besef dat het heel anders had kunnen aflopen.”

 

Liefhebbers van koor- en samenzang kennen hem als organist. De naam van Martin Weststrate (46) uit Krabbendijke prijkt op zo’n tachtig cd’s. In december 2019 bracht hij nog zo’n geluidsdrager uit met massaal niet-ritmisch psalmgezang in de Grote Kerk van Dordrecht. Een bovenstemgroep zong met kopstem, zelf zat hij achter het klavier van het imposante pijporgel. De opbrengst van de cd is bestemd voor stichting Bethlehem, opgericht door schoonzus Sonja en broer Jan, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Elspeet. De stichting ondersteunt het diaconale werk en de Evangelieverkondiging in zwarte townships van het Zuid-Afrikaanse Pretoria.

 

„We zijn opgegroeid in een warm gezin in Kloetinge, waar muziek een belangrijke plaats innam. Mijn ouders speelden allebei orgel en stimuleerden ons om hun voorbeeld te volgen. Jan was kerkorganist in de gereformeerde gemeente in Nederland van Goes. Na zijn trouwen volgde ik hem op, als 15-jarige jongen. Dankzij mijn ouders heb ik de hele muziekschool doorlopen. Via mijn neef Mart Hoekman belandde ik in de koorwereld. Mart richtte een jongerenkoor op; ik werd de organist. Van het een kwam het ander. Christa, mijn vrouw, was lid van een van de koren die ik begeleidde. In 2000 zijn we getrouwd.”

 

Lees het volledige interview met Martin Weststrate in Terdege.
 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Huib de Vries

Getrouwd | 5 kinderen | 3 kleinkinderen | auteur van boeken

beeld: Cees van der Wal

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.