Op reis met leuke luisterboeken. Je bent er zó!

Wanneer lijkt een lange autorit een heel stuk korter? Als er leuke luisterboeken aan boord zijn! Met een spannend verhaal voor de hele familie ben je zo drie uur verder.

Sommige gezinnen wippen probleemloos met een paar peuters over naar Toscane. Andere vinden een ritje van de Veluwe naar Rotterdam al een drama. Het karakter van de reizende koters speelt hierbij ongetwijfeld een rol. Maar als ouders heb je beslist een beetje invloed op de stemming en sfeer tijdens de reis. Samen een spelletje spelen, doet het bijvoorbeeld altijd goed – en wanneer heb je daar nu meer tijd en gelegenheid voor dan wanneer je met elkaar ettelijke honderden kilometers aan het overbruggen bent? 
”Dieren met een d” (of met een a, met een r of met een...) opnoemen, blijft leuk, zelfs voor tieners. Kan nog niet iedereen spellen, dan is –heel simpel– ”Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” prima geschikt. Hang ondertussen een briefje aan het dashboard waarop telkens 100 kilometer doorgestreept kan worden zodra die is afgelegd. Tien keer 100 kilometer schijnt namelijk sneller achter de rug te zijn dan 1000 kilometer...
Ook een beetje eten helpt. Snoep is lekker, maar niet verstandig. Bovendien word je daar in de auto sneller misselijk van. Dankzij een flinke doos vol cherrytomaatjes, stukken komkommer, paprika, druiven en wortels kun je al knagend onbekommerd vooruit. Daarnaast is het –vooral voor kleinere kinderen– slim de reis te doorbreken door hun een cadeautje te beloven als de helft erop zit. Liefst een cadeautje waar ze onderweg iets aan hebben. Een luisterboek, bijvoorbeeld. Enkele aanraders:

 

CD’s VAN MEESTERVERTELLER J.J. FRINSEL

Dat de auteur zijn verhalen zelf vertelt, is alleen al heerlijk vanwege zijn prachtige Amsterdamse tongval, die helemaal bij de avonturen past. 
Want in Amsterdam speelt een groot deel van Frinsels vertelsels zich af. Kassie woont er met zijn vrienden in de Jordaan, waar ze vooral druk zijn met het uithalen van streken. En Kokkie woont er, die „arm is en toch rijk.” En Sallie, de Joodse jongen uit ”Fluiten naar Sallie”, die het tijdens de Tweede Wereldoorlog heel moeilijk krijgt. Frinsel ontroert, laat luisteraars regelmatig grinniken, vormt het geweten en wijst altijd weer op wat er werkelijk toe doet: het geloof in de Heere Jezus Christus. Wie aan Frinsels vertel-cd’s begint, kan gelukkig even vooruit. En als je bijna alles gehad hebt, kies je gewoon de ”Verhalen voor Kerst”. Ze blijven mooi, al is het zomervakantie. 
 

"KONING VAN KANTOREN” VAN JAN TERLOUW

Ook Jan Terlouw spreekt zijn eigen cd’s in. Zonder de tongval van Frinsel weliswaar, maar niet minder boeiend. ”De kloof” speelt in het land Berg en Dal, waar sinds jaar en dag een diepe kloof doorheen loopt. Waarom is er geen brug? Ginder gaat op onderzoek uit. In ”Koning van Katoren” moet de 17-jarige  Stach bijna onmogelijke opdrachten uitvoeren om –als opvolger van zijn overleden oom– koning te kunnen worden van Katoren. Beide verhalen zijn niet alleen leuk en spannend, maar stemmen ook tot nadenken. En het mooie van samen luisteren in de auto is: na afloop kun je meteen over het gehoorde van gedachten wisselen.

 

HOORSPELEN VAN MARTEN TOONDER OVER HEER OLLIE B. BOMMEL

„Zoek de kern! Zoek de kern!” riep onze jongste al, toen ze nog heel klein was. De middelste sprak op z’n 6e reeds over „eenvoudige doch voedzame maaltijden” en zo strooien wij jaren later nog altijd met uitspraken uit de hoorspelen van Marten Toonder. Die zijn namelijk een genot voor wie houdt van de rijkdom van de Nederlandse taal. De verhalen gaan extra leven dankzij de verschillende stemmen en geluiden. Zo horen de jongste kinderen gewoon een grappige geschiedenis over een eigenzinnige beer die een slot bewoont, maar ontwikkelen ze ongemerkt wel hun taalgevoel. Wat grotere luisteraars zullen dubbele bodems ontdekken en merken dat Toonder zijn publiek en de maatschappij nog al eens een spiegel voorhoudt. 
 

“DE KINDERKARAVAAN” VAN AN RUTGERS VAN DER LOEFF

Nadat hun ouders overleden zijn, trekken zeven kinderen alleen door het westen van Noord-Amerika. We schrijven het jaar 1844, dus de weg naar Oregon is nog slechts een gevaarlijke wildernis. Hoe overleef je zo’n tocht? Een spannend, soms hartverscheurend, verhaal over moed en doorzettingsvermogen.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld: iStock

Behaaglijke omslagdoek

Deze ”Lovely Deer-omslagdoek” is heerlijk
voor lange, soms frisse zomeravonden.
Door het zachte garen voelt hij behaaglijk om de
schouders. En door het hertje en de franjes
is deze omslagdoek een echte must-have!

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.