Rouwen in coronatijd: „Alles is anders, maar niet minder”

De rouwadvertentie en de rouwkaart spreken boekdelen. “We vinden het fijn om uw condoleance en meeleven schriftelijk te ontvangen” en “U kunt deze dienst meebeleven door te luisteren via ...” Het coronavirus heeft in dagen van rouw een grote invloed. Terdege interviewde een rouwdragende familie, een predikant, een begrafenisondernemer en een cameraman over hun ervaringen.

De vader van John was al jarenlang ziek. Hij had uitgezaaide prostaatkanker. Dus toen hij heel erg vermoeid was en last had van veel bloedverlies, leken dat complicaties van zijn kwaal. De uroloog liet hem opnemen in het ziekenhuis. Slechts enkele dagen later overleed Jan van Voorst op 77-jarige leeftijd.

John en Esther van Voorst hebben verdrietige en intensieve weken achter de rug. De opname van Johns vader in het ziekenhuis verliep zo anders dan verwacht. Na twee dagen kreeg de moeder van John maandagavond laat onverwachts het telefoontje dat haar man waarschijnlijk het coronavirus onder de leden had en naar de speciale afdeling was overplaatst. Er zou nog wel zuurstof worden toegediend maar een plek op de intensive care zou geen baat meer hebben, zo werd er gezegd. Ook John’s moeder was vanaf dat moment niet meer welkom in het ziekenhuis. John: „Dat veranderde toen twee dagen later bleek dat mijn vader stervende was. De verpleging gaf aan dat er twee mensen naar mijn vader toe mochten komen. Mijn moeder is toen gegaan met mijn zus.” 
 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Gisette van Dalen-Heemskerk

Getrouwd l 4 dochters l Dol op lezen, bergwandelen, schrijven van artikelen en kinderboeken l Allergisch voor eindeloos shoppen

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.