Seizoenen - Terdege

Seizoenen

Seizoenen 1 blog Margreet

Zo heet, dat zelfs de vliegen traag vliegen. Of zo veel regen dat je hele huis blank staat. Dit zijn de twee uitersten in Dahab.

De eerste keer dat ik in Dahab was, om te kijken of ik er zou willen wonen, was in november. Ik had een paar truien meegenomen, want het was tenslotte herfst. Helemaal verkeerd ingeschat. In november staat er wind, maar de temperatuur is hetzelfde als in een Nederlandse zomer. Korte mouwen, korte broeken, zomerjurkjes en teenslippers: de Egyptische zomer duurt van half april tot half november.

December tot en met februari is het winter. De temperatuur daalt dan tot zo’n 15 graden overdag en 8 graden ’s nachts. De huizen hebben kieren en gaten en een verwarmingssysteem is er niet. Je kleedt je gewoon warm aan. ’s Nachts houd je jezelf warm met een dekbed en een deken daar bovenop.

Doordat Dahab tussen de zee (of eigenlijk de Golf van Akkaba) en de bergen ligt, heb je in deze tijd veel stormen, en die zijn koud. Klapperende ramen en deuren, rondvliegende plastic tasjes en rollende flessen op de straat. Het regent hier gemiddeld twee tot drie dagen in het jaar. Maar dat is geen gewone regen; het is dan meteen een wolkbreuk. Het water komt van de bergen naar beneden, naar het diepste punt, en dat is Dahab aan zee. Huizen staan dan blank en straten zijn ondergelopen of gesloten door zandverschuivingen.

De paar weken tussen de winter en de zomer zijn erg verwarrend. De zon is al warm, maar er staat nog steeds een frisse wind. Dit is ook de tijd dat wij allemaal verkouden worden, want smelten in je trui of bibberen in je T-shirt wil je niet. April en mei zijn warm, als een warme Nederlandse zomer. Rond de 25 tot 30 graden is normaal. Voor ons is dit de lente, dus korte mouwen kunnen ‘al’, maar een korte broek is soms nog te koud.

Eind mei tot oktober wil ik het liefst weg uit Dahab. De temperatuur kan oplopen tot wel 49 graden, zonder wind. Dus als je de deur opendoet om naar buiten te gaan –wat je zo min mogelijk probeert te doen– dan lijkt het alsof je de oven hebt geopend om naar je cake te kijken.

Ooit zijn we op zo’n hete dag rond zonsondergang de bergen in gereden om wat verkoeling te zoeken. Dat was een grote inschattingsfout. De bergen zijn hier niets anders dan steen of graniet en hebben de hitte van de zon de hele dag geabsorbeerd. Zelfs ’s nachts stralen ze warmte uit.

Gelukkig is ons huis uitgerust met airconditioning, plafondventilators, staande ventilatoren en luiken, om het zo draaglijk mogelijk te houden. En de kinderen? Die zitten in een badje water, met een ijsje, naast de ventilator.

Auteur

Margreet

Volg ons lifestyle platform op instagram.