Sjouwen in Ljouwert

De vloer van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden is één groot veld met grafstenen, vol spreuken en familiewapens. Veel stenen dateren uit de 17e eeuw. Het verdriet lijkt er inmiddels wel uit weggespoeld.

De Grote Kerk is een van de kerkelijke locaties in de stadswandeling van de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten, ”Achter de Hoven”. Marieke Baan is vaste bezoeker van de post. Samen met andere leden van de post heeft zij de standswandeling uitgezet: „Zomers ontmoeten we in de diensten veel vakantiegasten uit andere delen van Nederland. Die mensen willen graag iets van de stad zien. Toen Leeuwarden vorig jaar de culturele hoofdstad van Europa was, hebben we deze route uitgestippeld. Want de binnenstad van ons Ljouwert is verrassend mooi.”
De route begint bij het gebouw van de evangelisatiepost. In de kerkzaal staan tachtig losse stoelen. Een kanseltje, een doopvont en een lezenaar vormen het liturgisch centrum. De kanselbijbel ligt open bij Micha 7: „Ai mij, want ik ben als wanneer de zomervruchten zijn ingezameld.” Aan demuur hangen vier collectezakken. Achterin, naast het Johannus-orgel, liggen psalmboeken en een Bijbel voor de bezoekers.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Jan van 't Hul

twee kinderen | kerkredacteur bij het RD | medewerker voor Terdege | auteur van boeken over kerkgeschiedenis en Bijbelse geschiedenis

beeld: Sjaak Verboom

Behaaglijke omslagdoek

Deze ”Lovely Deer-omslagdoek” is heerlijk
voor lange, soms frisse zomeravonden.
Door het zachte garen voelt hij behaaglijk om de
schouders. En door het hertje en de franjes
is deze omslagdoek een echte must-have!

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.