In het oosten van Afrika ligt Zuid-Soedan, een land waar de meerderheid van de mensen afhankelijk is van humanitaire hulp. Miljoenen mensen, met name vrouwen en kinderen, zijn gevlucht door stammenoorlogen en natuurrampen. Veel van de kinderen lopen rond met trauma’s.
Pibor is een van de armste regio’s in Zuid-Soedan. In de regio zijn de meeste scholen vernietigd en zijn er grote veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor met name jonge kinderen. Vele duizenden kinderen in Pibor zijn ondervoed en lopen rond met trauma’s, doordat zij meer meekrijgen van het geweld en de moeilijke omstandigheden dan goed voor hen is.
Traumazorg voor jonge kinderen
Red een Kind is de komende jaren aanwezig in Pibor om samen met de moeders, vaders, opa’s en oma’s projecten op te zetten die ervoor zorgen dat hun kinderen en kleinkinderen een toekomst hebben. Denk aan landbouw-zelfhulpgroepen en traumazorg voor kinderen tussen vijf en zeven jaar. Zuid-Soedan is een verscheurd land, maar ook een prachtig land met een rijke cultuur, hechte gemeenschappen en moeders die hoop hebben voor hun land en een toekomst zien voor hen kinderen.
Samen met lokale partners en de leiding van de dorpsgemeenschappen inventariseert Red een Kind in de dorpen van Pibor waar behoefte aan is en wat mogelijk is. Denk aan het programma Build your Own Buddy, een traumazorgprogramma voor kinderen tussen de vijf en zeven jaar. Het programma helpt kinderen om hun gevoelens te herkennen en ermee om te gaan. Ze maken daarbij onder andere een knuffel, buddy, met lokale materialen die hen bij het omgaan met gevoelens helpt.
Zaden planten
Ook worden landbouwprojecten gestart. Een van de vrouwen uit Pibor die hieraan meedoet, is Larsoch (42). In het programma leert ze hoe ze op de meest efficiënte manier groenten kan verbouwen, zodat zij en haar kinderen zelf te eten hebben én ze groenten kan verkopen. Larsoch: “We planten de zaden om te overleven, zodat we onze kinderen eten kunnen geven. We verbouwen nu erwten, tomaten, watermeloen, bonen en bladgroenten en hopen binnen twee weken te kunnen oogsten. Onze kinderen krijgen nu alleen pap, maar in de groep hebben we geleerd dat ze meer nodig hebben en dat groenten goed voor ze zijn.”
Red een Kind gelooft in de moeders en oma’s van Pibor. Wij zien de impact van het delen van kennis en het samenwerken aan langdurige oplossingen. Dit najaar vragen we dan ook aandacht voor Pibor, voor vrouwen als Larsoch, haar kinderen en kleinkinderen. Meer hierover leest u op www.redeenkind.nl/pibor.