Verandering

“Nee! Geef mijn vuurtje terug! Kom terug met vuurtje! Niet in auto doen!”

Totaal onthutst staat Daniël met zijn neus tegen het raam geplakt. Daar gaat zijn gezellige “vuurtje”. Hij kijkt boos toe hoe de sfeerhaard in een aanhangwagen wordt geladen.

Hij was gek op onze gezellige sfeerhaard. Zodra het begon te schemeren zette hij hem aan. Regelmatig zat hij op zijn hurken naar de vlammetjes te kijken.

Het is een lastige tijd voor hem. Het ene meubelstuk na het andere verlaat ons huis. Juist voor hem is het moeilijk om zijn vertrouwde omgeving zo te zien veranderen. Hij voelt als geen ander de oplopende onrust in huis. Het is een tijd vol veranderingen en de grootste verandering zit er binnenkort aan te komen: in januari hopen wij te verhuizen. Veel voorbereidingstijd zal er niet zijn om hem aan het nieuwe huis te laten wennen, want wij willen zo snel mogelijk over. Hoe ik hem dit moet uitleggen? Ik heb geen idee.

 

Foto’s

Ik laat bijna dagelijks de foto’s van ons nieuwe huis aan hem zien en praat er veel over met hem, maar elke keer roept hij boos: “Nee! Wil niet ander huis!” De tuin vindt hij gelukkig wél interessant, want als ik hem een foto van de trampoline laat zien, wil hij wél graag op de trampoline springen, maar dan zonder dat huis erbij. Oh, en die schommel, die ook op de foto staat, die moet weg! Die is eng! “Nee joh! De schommel is leuk! Helemaal niet eng!” probeert zijn zus hem te overtuigen, maar Daniël is zeker van zijn zaak; de schommel is eng. Bij het zien van de foto van de badkamer, begint hij bijna te huilen en roept hij: “Nee, durf niet in bad!” Hij voelt vast al nattigheid. Als ik ten slotte de foto van zijn nieuwe kamer laat zien, wordt hij al helemaal niet vrolijk, want dat is een roze kamer… Wil niet roze!” Al met al zorgen de foto’s voor veel onrust en begin ik mij af te vragen of dit wel de juiste manier is om hem voor te bereiden.

Gelukkig denken de leerkrachten van Daniël goed met ons mee en gaan zij de komende weken aandacht besteden aan het onderwerp “verhuizen”. We gaan op zoek naar boekjes over dit onderwerp en hopen dat hij een beetje voorbereid is voordat het zo ver is.

Dat er steeds mensen langskomen om meubels op te halen of andere dingen die verkocht worden: dat vindt Daniël wel geweldig. Iedereen wordt enthousiast onthaald als een verloren gewaand familielid. Als de bel gaat, rent hij vol enthousiasme naar de deur. “Hallo! Doe maar jas uit! Ga maar zitten!

Hij leeft nog in de heerlijke veronderstelling dat iedereen bij ons hoort en wij één grote familie zijn. Waar we ook zijn of wie hij ook tegenkomt; hij roept met zijn harde stemmetje heel blij: “Hee, hallo! Dag meneer, dag mevrouw! Kom je mee naar huis?”

Haha, het wordt nog druk hier. Maar zijn open houding zorgt voor leuke momenten en mooie gesprekken met wildvreemde mensen.

Rita

Meer lezen van Rita? Klik hier.

Deel dit verhaal op sociale media

Rita Maris

Getrouwd | 6 kinderen | Columnist | Blogger | Ervaringsdeskundige ASS, AD(H)D, HSP NLD, TOS, CHT, angst- & eetstoornis

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.