Verwonderd na de catechisatieles

De start van het catechisatieseizoen staat voor de deur. Ds. A. Kos, medeauteur van de nieuwe methode ”Leer mij”: ”Het is niet meer dan een middel. Als jongeren niet wedergeboren worden, heb je aan de beste catechisatie niets.”

De allereerste keer dat hij een catechisatiegroep leidde, ontaardde de les in een chaos. Ds. Kos (40) kan er nu wel omglimlachen. „Ik had geen onderwijsachtergrond en moest nog leren om een groot aantal jongeren in het gareel te houden. Gelukkig hebben de catechisanten dat zelf ook ingezien. Enkelen van hen boden zelfs jaren later hun excuses aan.”
Die problemen waren eenmalig. De predikant van de hersteld hervormde gemeente van Middelharnis geeft nu catechisatie aan vier van de zes groepen van de 1100 zielen tellende gemeente. Hij is nog maar relatief kort aan deze gemeente verbonden, nog geen twee jaar. Toch kent hij inmiddels vrijwel alle jeugdige doopleden. Hij hecht daar veel waarde aan. „Ik neem in ieder geval de groep 12-jarigen voor mijn rekening. Die komen voor het eerst op catechisatie en dan ontmoet ik hen dus gelijk in het begin.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

beeld: Sjaak Verboom

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.