Vlinders op papier

Van een klein stukje papier is zo veel moois te maken. Zoals deze vrolijke vlinders, waarvoor je niet meer nodig hebt dan een simpel vouw- of memoblaadje. 

 

WERKWIJZE

Vooraf: De basis van iedere vlinder is een vierkant stuk papier. De grijze vlinders zijn gemaakt van blaadjes van 9,5 x 9,5 cm. Heb je geen vierkante blaadjes, dan kun je natuurlijk ook zelf een vierkant maken van bijvoorbeeld een A4’tje. 


Stap 1: Pak het vierkante papier en vouw 2 diagonalen door de punten op elkaar de vouwen. Vouw deze weer open. Je hebt nu een kruis in het midden.
Stap 2: Draai de blaadje om en maak twee horizontale lijnen door de zijdes op elkaar te vouwen. Vouw het papier open, je ziet nu de driehoeken. 

DSCFstap1.jpg DSCFstap1b.jpg DSCFstap2a.jpg DSCFstap2b.jpg

Stap 3: Klap de twee buitenste driehoeken naar binnen, zodat je 1 grote driehoek krijgt.
Stap 4: Vouw nu de rechterpunt van de driehoek naar de bovenste punt en doe hetzelfde met de linkerpunt.
Stap 5: Vouw de punten weer terug naar beneden en vouw op de middenlijn dubbel. Je krijgt nu weer een driehoek.

DSCFstap3a.jpg DSCFstap3b.jpg DSCFstap4.jpg DSCFstap5a.jpg DSCFstap5b.jpg

Stap 6: Knip de rechteronderhoek rond bij, zo krijgt de vlinder straks mooi gevormde vleugels. Vouw dan de afgeronde driehoek open en vouw de hoeken langs de eerder gemaakte vouwen (bij stap 4) weer omhoog.
Stap 7: Draai het geheel om en vouw een klein puntje omhoog. Vouw dan het geheel naar boven. Let op: dit niet strak vouwen; de onderkant hoort niet plat te  worden.

DSCFstap6a.jpg DSCFstap6b.jpg DSCFstap7a.jpg DSCFstap7b.jpg

Stap 8: Draai om en vouw het puntje om de voorkant heen. Knijp even goed vast in het midden. Vouw dan de vleugeltjes naar elkaar toe en de vlinder is klaar!

DSCFstap6b.jpg DSCFstap8bjpg.jpg

Tot slot: Heb je de smaak van het vouwen te pakken, dan heb je zo een heleboel vlinders gemaakt. Maak er een slinger van door er met naald en draad enkele aan elkaar te rijgen. Wil je wat afwisseling, combineer dan vlinders van verschillend formaat of gebruik nog wat extra materialen, zoals belletjes of houten kraaltjes. Knoop na het rijgen een lusje aan de uiteinden om de slinger makkelijk te kunnen ophangen.
Liever een mobiel? Knoop dan een aantal slingertjes verticaal vast aan een ring, zodat je een mobiel krijgt.

NODIG

  • vierkant papier (bijv. vouw- of memoblaadjes)*
  • schaar
  • rijgdraad en naald (als je een slinger wilt maken)

Het is mooi om stevig papier te nemen. Dit vouwt moeilijker, maar het maakt de vlinders minder kwetsbaar zijn en makkelijker te verwerken in een slinger. 

Deel dit verhaal op sociale media

tekst & beeld: Leoni van der Eems

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.