Elienne: Af en toe eet ik nog weleens een eitje of kaas

Elke dag vlees op je bord? Ongeveer twee derde van de Nederlanders doet dat niet meer. Steeds meer landgenoten gaan nog een stapje verder en zijn veganist. De 26-jarige Elienne Demmers uit Middelharnis vertelt hoe zij grotendeels leeft zonder vlees, zuivel en eieren en wat zij dan wél eet.

 

Na het zien van een documentaire over het effect van vlees en zuivelproducten op je gezondheid, werd Elienne vegetarisch. „Ik schrok echt van het dierenleed, het effect op de planeet en op je eigen lichaam.” Zij en haar man besloten als proef een maand lang helemaal veganistisch, dus zonder dierlijke producten, te leven. Dat houdt Elienne inmiddels als twee jaar grotendeels vol. „Af en toe eet ik nog weleens een eitje of kaas, omdat ik dat echt lekker vind.”

 

Dierenleed

Bijbelse richtlijnen waren voor haar een grote motivatie. „Als christenen mogen we heersen over de aarde. Maar het dierenleed dat gepaard gaat met de vleesproductie en het massaal doden van dieren, vind ik niet in overeenstemming met een goed rentmeester zijn. Dieren zijn niet minder waard; ook die hebben gevoel en zijn door God gemaakt.” Is biologisch vlees of vlees direct bij de boer halen dan geen alternatief? „Dat vind ik ook mooi”, zegt Elienne. „Als je zeker weet dat het dier een goed leven heeft gehad, is dat anders. Je kunt ook gezond leven zonder dierlijke producten. Daarom eet ik liever helemaal geen vlees en zo min mogelijk zuivel en eieren.”

 

Fitter en uitgeruster

Ze combineerde een veganistisch eetpatroon met sporten. „Ik ben elke dag een halfuur gaan bewegen. In combinatie met andere voeding slaap ik beter en voel ik me veel fitter. In het begin heb ik nog weleens een stukje vlees gegeten, maar ik merkte dat ik daar een heel opgeblazen gevoel van kreeg. Ik vind vlees niet vies, maar ik zou me er nu te bewust van zijn dat ik vlees aan het eten ben. Het voelt als een stuk dier, daar word ik gewoon onpasselijk van, haha. Best grappig, want ik heb 24 jaar zonder problemen vlees gegeten. Zo snel kun je dus iets nieuws toevoegen aan je leven. Maar het gaat me vooral om een stukje bewustzijn van wat we nu eigenlijk allemaal eten.”

 

 

Ook een dagje vegan proberen? Dit is Eliennes favoriete recept via Lisa Goes Vegan voor een supersnelle rijstschotel (20 minuten)!

 

Voor twee personen:

125 gram rijstnoedels

1 verpakking plantaardige kipstuckjes (Vega slager of Vivera bijv.)

400 gram Oosterse wokgroenten

1 stronk broccoli

2 el sojasaus

2 el olie

1-2 tl kipkruiden

1 handje geroosterde pinda’s

ca. 100 gram pindasaus

 

1.      Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2.      Bak in een wokpan de vegetarische kipstuckjes samen met de kipkruiden aan beide kanten goudbruin en knapperig. Zet apart voor later.

3.      Snijd de broccoli in roosjes. Bak ze, met de wokgroente, in dezelfde wokpan in 4 minuten beetgaar.

4.      Maak de pindasaus klaar.

5.      Voeg de rijstnoedels en sojasaus toe aan de pan met gewokte groenten en mix alles goed.

6.      Zet het vuur laag en voeg de gebakken kipstuckjes toe. Bestrooi met de geroosterde pinda’s en serveer de rijstnoedels met de pindasaus.

 

De gemiddelde Nederlander houdt van een goed stuk vlees op zijn bord. Anti-vleescampagnes brengen daar vooralsnog geen verandering in. Toch zeggen steeds meer mensen dat ze weleens een dagje overslaan. Het is trendy om jezelf flexitariër te noemen. Lees meer over dit onderwerp in Terdege (nr. 23).
 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Leanne van Spronsen

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.