75 jaar vrijheid - Terdege

75 jaar vrijheid

Vrijheid

Het is 75 jaar geleden dat de geallieerden begonnen om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetter. Doorslaggevend was de Slag om de Schelde.

Het einde van het nazidom kwamin zicht toen het eerste schip ongehinderd de Schelde opvoer.” Een uitspraak van Dwight D. Eisenhower, opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten en latere president van de Verenigde Staten.Wat er in het zuidenwesten van Zeeland gebeurde is een vergeten episode uit de vaderlandse geschiedenis, maar wel een van doorslaggevend belang tijdens de TweedeWereldoorlog.

Na D-day ging het snel; de geallieerden rukten op in Europa. Maar de logistieke aanvoerlijnen naar de landingsstranden waren te lang; met een vrije doorvaart over de Schelde kon Antwerpen de belangrijkste aanvoerhaven worden voor de strijd in Noordwest-Europa. Daarvoormoest wel de Schelde worden veroverd op de Duitsers.

Vrijheid_3
vrijheid_2

ACTIVITEITEN

In Terneuzen gaf koning Willem-Alexander het startsein voor de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. De activiteiten gaan door tot in het najaar van 2020.

Een overzicht:

2019

20 september – Herdenking operatie Market Garden in en om Arnhem. De John Frostbrug over de Rijn in de Gelderse hoofdstad speelt een hoofdrol. Uiteindelijk bleek dat in 1944 een brug te ver.

21 september – Herdenking luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede. Met prinses Beatrix, prins Charles en veel parachutisten.

2 oktober – Herdenking 75 jaar Razzia van Putten

29 oktober – Herdenking bevrijding van Noord-Brabant met bijeenkomsten in Den Bosch, Bergen op Zoom en Breda.

2020

27 januari – Herdenking slachtoffers Holocaust. Op 27 januari 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In het Nederlandse concentratiekamp Westerbork zullen rond 27 januari de namen worden voorgelezen van de 102.000 slachtoffers die vanuit Westerbork met de trein naar andere kampen werden vervoerd. Het voorlezen van de namen gaat dag en nacht door en duurt in totaal zes dagen en vijf nachten (116 uur).

4 april – Start Maand van de Vrijheid. Vanaf begin april rijdt in iedere provincie een maand lang de zogeheten Vrijheids-express. In die touringcars worden verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding verteld. De bussen, veertien in totaal, rijden onder meer langs scholen, musea en bedrijven.

4 mei – Nationale Dodenherdenking. Omdat het om een lustrumjaar gaat, zullen de herdenkingen groter zijn dan andere jaren.

5 mei – Bevrijdingsdag.

9 mei – Canadees Bevrijdingsfestival in Apeldoorn.

27 juni – Nationale Veteranendag in Den Haag met aandacht voor de bevrijding.

15 augustus – Herdenking einde Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

24 oktober – Viering 75 jaar Verenigde Naties. Nadat de Tweede Wereldoorlog ten einde was gekomen, werden de Verenigde Naties opgericht. Tijdens de afsluiting van het ruim een jaar vieren van 75 jaar vrijheid in Nederland, staan de landen die lid zijn van de Verenigde Naties stil bij de waarden van de VN.

Voor activiteiten in de regio: https://vfonds.nl/evenementen/75-jaar-vrijheid-agenda/

Volg ons lifestyle platform op instagram.