Bakermat van de Nederlandse calvinisten - Terdege

Bakermat van de Nederlandse calvinisten

iStock-1001051460

De Tweede Wereldoorlog beroofde Emden van al het uiterlijk schoon, maar voor Nederlandse calvinisten blijft het stadje bijzonder. Hier werd de grondslag voor de gereformeerde kerk van de jonge republiek gelegd.

Een straffe wind jaagt over het kale land van Oost-Friesland en drijft de wolkenmassa voorwaarts. Het woud aan windmolens dat in deze streek werd geplant, maakt overuren. In het centrum van Emden wordt de woeste luchtstroom geremd door de bebouwing rond de Ratsdelft, de binnenhaven uit de mid-deleeuwen.

Een deel van de schepen in het haventje heeft een museale functie. De felrode Amrumbank Deutsche Bucht, in 1915 gebouwd op de Meyerwerf in Papenburg, functioneerde tot 1983 als drijvende vuurtoren op de Noordzee. Een spandoek laat weten dat in het restaurant aan boord glühwein wordt geschonken. De haringlogger AE7 Stadt Emden geeft bezoekers een beeld van de haringvisserij die hier ooit floreerde.

KLEIN AMSTERDAM

Tot de Tweede Wereldoorlog was Emden een klein Amsterdam, met een schat aan panden uit de tijd van de renaissance en de barok. Net als in veel andere Duitse steden resteerde na de oorlog weinig meer van al dat moois. Emden lag in puin. Het werd herbouwd met baksteen en beton.

Het overgrote deel van het puin verdween in de vele grachten die Emden lange tijd tot het ”Venetië van het noorden” maakten. Daar is vandaag niets meer van te zien.

Terdege organiseert een 2-daagse reis naar de bakermat van de Nederlandse calvinisten. Als reisleider gaat ds. M. van Kooten mee. Stapt u ook in de bus?

Meer informatie: terdege.nl/abonneevoordeel onder Terdege reizen of bel 055-53 90 498.

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.