Bewoners Salem krijgen grotere, luxere kamers met eigen sanitair

Bewoners Salem krijgen grotere, luxere kamers met eigen sanitair

P1089188-aangepast

Directeur Leo Bruinsma maakte in de jaren 90 de bouw van Salem mee. Nu hoort hij opnieuw het geluid van hamers en boren. Niet erg, vindt hij: “Deze nieuwbouw en renovatie zijn echt nodig.”

Rond 2015 ontstond het idee om het Ridderkerkse verpleeghuis grondig op de schop te nemen. Wat was de aanleiding? Directeur Leo Bruinsma, zittend in zijn kantoor, omringd door bouwtekeningen, vertelt: „Aan de zorg lag het niet. Het zat ’m met name in de inrichting. Eind jaren 90 werd een verpleeghuis als een verlengstuk van een ziekenhuis gezien. Dat zag je terug in het interieur: lange, rechte gangen en kleine, kale kamers met meerdere personen, die de sanitaire voorzieningen moesten delen.”
En dus ging in 2020 de eerste schop voor de nieuwbouw de grond in. Het doel van dit bouwproject: bewoners, hun familieleden en medewerkers een woon- en werkomgeving bieden, waarin ze zich prettig voelen. „En tegelijk een inhaalslag maken op het gebied van duurzaamheid, door o.a. warmtepompen en zonnepanelen te installeren”, aldus Leo Bruinsma.
Inmiddels is de bouw twee jaar onderweg. Wat is er bereikt? Bruinsma: „Bewoners hebben in 2023 uiteindelijk allemaal een eigen, grote en luxe kamer, met eigen badkamer en pantry.”

GEZELLIGE SFEER

Een ander belangrijk verschil met de oude situatie is volgens Bruinsma de sfeer. „Het leek hier op een ziekenhuis met een institutionele uitstraling. De zorg rondom de patiënt stond centraal.
In het nieuwe Salem gaat het om wónen met zorg. We hadden zes grote afdelingen met elk twintig tot dertig bewoners op gedeelde kamers en met kleine, gezamenlijke ruimtes.
Nu krijgen we negentien woongroepen met elk acht tot twaalf bewoners op eigen kamers en met een grote, gezellige, gezamenlijke woonkamer. Dat geeft een heel andere beleving.”

EIGEN SMAAK

Een rondje Salem maakt goed duidelijk wat hij bedoelt: ruime, lichte kamers, een pantry met kookplaat en koelkast, een grote badkamer en overal op de bodem PVC met houtnerfstructuur,.
„Ik mocht alles naar eigen smaak inrichten met mijn eigen spulletjes en ik heb nu genoeg ruimte om mijn familie op mijn eigen kamer te ontvangen. Ik woon hier heel prettig”, aldus een bewoner.

SALEM

Vlietlaan 2, Ridderkerk
0180-452152
mail@salem.nl
www.salem.nl

Volg ons lifestyle platform op instagram.