Blij met een bakkerskast - Terdege

Blij met een bakkerskast

Binnenkijker- Laura Fles- Aalten- RenateB _22_

Van te veel spullen in huis wordt ze onrustig. Laura Fles-Westerveld uit Aalten kiest elk meubelstuk met zorg en aandacht. Daar neemt ze de tijd voor. Zo twijfelde ze zes maanden over een opvallende bakkerskast. En juist die is nu het pronkstuk in huis.

Zo af en toe diepen Laura (27) en haar man Rogier (31) de foto’s weer op: de serie waarmee hun hoekwoning zes jaar geleden op Funda stond. Het blijkt leuk om de beelden te vergelijken met hoe hun huis er tegenwoordig uitziet. Van de woonkamer tot de zolder en de keuken tot het toilet: alle ruimtes zijn na jaren klussen onherkenbaar veranderd.

Die metamorfose verliep niet zonder slag of stoot, volgens Rogier. „Ons huis is in 1965 gebouwd en er was enorm veel achterstallig onderhoud. De elektra bijvoorbeeld was niet geaard, dus we konden geen nieuwe apparaten aansluiten. Ook zaten er gaten in het stucwerk. Dat soort klussen moesten we dus wel aanpakken toen we het huis kochten.”

Na het hoognodige klus- en schilderwerk is het huis van Laura en Rogier prima bewoonbaar. Het blijft echter kriebelen bij de twee. In 2018 besluiten ze het complete huis grondig aan te pakken. Laura heeft een helder doel voor ogen. „We wilden heel graag dat het huis vanuit de basis helemaal naar onze smaak zou zijn en het echt een thuis zou worden.”

Op de buitenmuren na wordt de volledige woning gestript. Rogier ontwikkelt zowaar klusvaardigheden en ook Laura draagt haar steentje bij, ondanks dat ze inmiddels zwanger is van oudste zoon Jibbe. De twee hebben een strak klusschema, maar vergissen zich in de hoeveelheid werk. „Het viel vies tegen”, grinnikt Laura. „Ik deed wat ik kon: verven, voorstrijken, plinten leggen enzovoort. Uiteindelijk was alles een maand voor mijn bevalling af.”

Amerika

Het verschil is aanzienlijk. De oude houtkachel in de woonkamer maakt plaats voor een blankhouten paneel. De verouderde houten vloer wordt vervangen door een gloednieuwe pvc-vloer en na de make-over is er geen schrootje of vierkante centimeter betonstuc op de wanden meer te bekennen. Als de kobaltblauwe keuken heeft plaatsgemaakt voor een hagelwitte lijkt de ruimte eens zo groot. Hun gerenoveerde woning vraagt ook om geschikter meubilair. Tot dan gebruikten Laura en Rogier een mix van meubels; spullen die ze beiden vanuit hun ouderlijk huis meebrachten. Een mismatch, erkennen de twee. Het kiezen van ander meubilair is echter even leuk als ingewikkeld. „Daar kunnen we lang over doen”, grinnikt Rogier. „We kunnen eindeloos zoeken, kijken, denken, tot we iets vinden wat helemaal naar onze zin is.” Laura knikt. „We zochten ook naar een gulden middenweg. Rogier is van de industriële, robuuste eyecatchers, terwijl ik meer houd van verfijndere, romantische items. Daarnaast wilden we echt samen onze stijl creëren; met name ik ben veel te eigenzinnig om een stijl van een ander te kopiëren. Ik wil graag uniek zijn.”
Ze komen uit bij een lichte inrichting: landelijk, maar met een moderne twist. Amerika vormde een inspiratiebron voor Laura. „In de staat Oregon zie je deze stijl veel terug. Daar hebben veel huizen een lichte basis en is de inrichting een combinatie van een moderne, Scandinavische stijl met de daar bekende ”farmhouse style”.” Een typisch voorbeeld is het regaal aan de keukenwand. Op de plank, op veilige hoogte voor Jibbe, staan zelfgemaakte schoonmaakmiddelen als een stilleven gegroepeerd. Aan een van de haken hangt een bezem: even praktisch als stijlvol. Het lukt de twee na verloop van tijd om de perfecte meubels te vinden. De opvallende bakkerskast in de keuken levert de meeste discussie op. Rogier is direct verkocht, Laura heeft zo haar twijfels. Na een halfjaar is ze om. Ze lacht er nu hartelijk om. „Hoe vaak ik niet even voor deze kast stilsta om er gewoonweg blij naar te kijken. Hij is mijn meest favoriete item geworden, ook omdat hij symbool staat voor onze gezamenlijke zoektocht. Toen we de kast net hadden, richtte ik ’m elke week weer anders in, nu staat de indeling met allerlei serviesgoed redelijk vast.”
Laura trekt de stijl in alle ruimtes van het huis door. De lichte kamers krijgen warmte door met zorg gekozen accessoires in herfstkleuren: schakeringen van rood en bruin, van koraal- tot dieprood en zandkleur tot roestbruin. De bakkerskast kochten de twee nieuw, evenals hun lichtgrijze bank op pootjes. Andere items selecteerde Laura in diverse tweedehandszaken. De Aaltense struint regelmatig kringloopwinkels af. Wel met een specifiek wensenlijstje, want kopen zonder doel is niet aan Laura besteed. „We wegen echt af wat we in huis plaatsen. Ik word onrustig van te veel spullen. En we vinden het belangrijk om duurzame materialen te gebruiken. We zijn er allebei van overtuigd dat we verstandig met de schepping moeten omgaan. Dat had Rogier in eerste instantie meer dan ik. Hij is een voorbeeld in hoe je bewust met spullen omgaat: opmaken wat je hebt, repareren, hergebruiken.”

Speelgoed

Bewust met spullen omgaan betekent keuzes maken. Zeker nu Laura en Rogier twee kinderen hebben. Na Jibbe kreeg het stel zeven maanden geleden een tweede zoon: Seth. Laura slaat de deuren van de diepe houten kast in de woonkamer open. In meerdere grenen opbergkistjes en rieten manden heeft ze speelmaterialen geordend. Plastic speelgoed is niet aan de orde in huize Fles. Favoriet zijn de houten speelvormen van het Spaanse speelgoedmerk Grapat. „We kiezen er voor om Jibbe en Seth met duurzaam speelgoed te laten spelen. Je kunt er van alles mee. Als ik zie hoe leuk Jibbe bijvoorbeeld met de houten regenboog van Grimm’s omgaat; hij wordt er heel creatief van.”
Na jaren klussen genieten Laura en Rogier enorm van hun vernieuwde huis. Het resultaat geeft Laura ook rust. „Voor de renovatie was ik veel bezig met het herinrichten van de woonkamer of de slaapkamers. Ik ben gevoelig voor sfeer en ik was nog best vaak bezig om een thuisgevoel te creëren. Nu is onze stijl zo goed verwerkt in het huis dat dit niet meer zo hoeft. Dat geeft me rust. Het huis laat zien wie wij zijn en we voelen ons hier echt thuis.”

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Binnenkijker- Laura Fles- Aalten- RenateB _26_
Binnenkijker- Laura Fles- Aalten- RenateB _10_
Binnenkijker- Laura Fles- Aalten- RenateB _2_
Binnenkijker- Laura Fles- Aalten- RenateB _16_
Binnenkijker- Laura Fles- Aalten- RenateB _20_
Binnenkijker- Laura Fles- Aalten- RenateB _21_
Binnenkijker- Laura Fles- Aalten- RenateB _5_
Binnenkijker- Laura Fles- Aalten- RenateB _31_

Smaakt Terdege naar meer?

En wil je de andere artikelen ook graag lezen?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Corine Boone-Bruggink

Volg ons lifestyle platform op instagram.