Brouwen is wachten - Terdege

Brouwen is wachten

bier1

”Do-it-yourself”, is hip. Of het nu gaat om moestuinieren, zelf kleding maken of het brouwen van bier. Brouwen is niet langer voor liefhebbers met een brouwketel. Voor een paar tientjes heb je een kant-en-klaar brouwpakket. We bestellen een starterspakket voor Belgisch blond bier bij Brouwbroeders.

De volgende dag is het pakket in huis. Een klein doosje, met daarin een emmer. De bijgeleverde beschrijving stelt gerust: alles wordt stap voor stap uitgelegd in slechts drie kantjes.

In de doos zit een zak mout, een zakje hop en gist. Zelf moeten we zorgen voor suiker, een keukenthermometer, flesjes om het bier in te bottelen, een zeef en een pan van minimaal 7,5 liter. Om te beginnen hebben we dus een grote pan nodig, maar onze grootste pan is maar 5 liter groot. De kringloop biedt uitkomst: een pan van 10 liter. Schort voor en starten maar.

Maischen

Als eerste moeten we gaan maischen. Bierbrouwen mag dan ook voor dummy’s geschikt zijn, onze woordenschat wordt aardig uitgebreid met allerlei vaktermen. Gelukkig worden die uitgelegd: maischen is bierterminologie voor het verwarmen van de mout. Het staat er vrij simpel: het mout een halfuur lang verwarmen op 50 graden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De thermometer maakt overuren. Was het water een halve minuut geleden nog 48 graden, nu is het alweer gestegen naar 55 graden. En waar moet je meten in de pan? Onderin is het 10 graden warmer dan bovenin. Veel roeren dan maar.

Dan is het tijd om het water drie kwartier op 67 graden te houden. Het komt nauwkeurig, lezen we. Een verschil van een graad kan al een ander alcoholpercentage geven. Of een zoeter bier. Dit heeft te maken met de activiteiten die de enzymen ontplooien. Die werking is bij elke temperatuur verschillend.

Het is ons nu al duidelijk dat bierbrouwen echt iets voor de liefhebber is. Iemand die tevreden is met elk pilsje zal dit proces maar ingewikkeld en traag vinden.

Snel het gas uit, de temperatuur loopt alleen maar op. Zo jojoën we door het kookproces. Bierbrouwen is hard werken. Lekker een boek lezen op de bank, terwijl het bier tevreden in de pan pruttelt is er niet bij.

Auteur

Wim Pekaar

Volg ons lifestyle platform op instagram.