Cees van den Bos: de nieuwe veldwachter van Urk

De geboren Zeeuw Cees van den Bos wordt op 6 oktober burgemeester van de gemeente Urk. Als eerste SGP’er in de historie van het vissersdorp. Samen met zijn vrouw en zes kinderen streek hij er deze zomer neer. 


Die 1-aprilgrap, ja. Van den Bos glimlacht. „Ik zou beleidsmedewerker worden bij de Tweede Kamerfractie van de SGP in Den Haag. Er werd door de fractie een heus persbericht over uitgebracht. Zelfs de burgemeester vroeg me om opheldering.” 

 

Bleek achteraf dus een grap met een kern van waarheid. Van den Bos —ruim zes jaar wethouder in de gemeente Schouwen-Duiveland— gaat echter niet naar de Hofstad, maar naar Urk. Als burgemeester. De eerste SGP’er in de historie van het christelijke dorp aan het IJsselmeer. En de jongste ooit.

 

Emotie

 

Van Bruinisse (kortweg: Bru) naar Urk. Van het ene vissersdorp naar het andere. Begin juli werd bekend dat Van den Bos (1980) de nieuwe burgervader van Urk zou worden. 

 

Verhuizen, flitste het door het hoofd van zijn vrouw Willemijn (1983). „In mijn jeugd ben ik twee keer verhuisd en daar heb ik geen positieve herinneringen aan. Je weet dus wat je nu je kinderen aandoet. Verhuizen roept bij kinderen altijd emoties op.”

 

Anderhalve maand later streken ze met Leander (15 jaar), Lieke (14), Marit (12), Meike (8), Emke (7) en Vera (1) neer op Urk. In een woning met uitzicht op de haven. „Het heeft tranen gekost, maar we zijn er”, zegt Willemijn. „Vriendjes loslaten, opa en oma achterlaten; het waren taaie weken.” Cees: „Je weet wat je verliest, niet wat je krijgt.”
 

Lees het volledige artikel in Terdege (nr. 1, 30 september 2020)

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Riekelt Pasterkamp beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Zomerse deken

Zomerse-deken.jpg

Haak mee met deze 'crochet along' en maak de prachtige zomerse deken Happy Bee

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.