CHE-docent Anneke Bulten: „Ik kan me zo machteloos voelen bij lijden”

CHE-docent Anneke Bulten: Ik kan me zo machteloos voelen bij lijden

spg-19838-Anneke Bulten CHE-12

Verwarde of agressieve mensen roepen vaak gevoelens van angst op. Maar we zouden juist meer moeten doen om hen te begrijpen en hulp te bieden, weet Anneke Bulten (28) uit ervaring. „Vaak raak ik van slag als ik zie hoe anderen aan hun lot overgelaten worden.”

Ze staat te wachten bij de voordeur van de Christelijke Hogeschool Ede. Ze komt net van huis, dat zich op loopafstand van haar werkplek bevindt. Haar bruine haren heeft ze opgestoken, haar donkere ogen kijken wat aftastend de wereld in.

Anneke Bulten werkt nu ruim een halfjaar op de school als docent-onderzoeker op het thema onbegrepen gedrag. Een nieuwe functie, zegt ze lachend. In het leven geroepen door de overheid, die graag meer oplossingen wil voor mensen die verward gedrag vertonen. Een baan die haar op het lijf geschreven is.

Bulten komt uit een reformatorisch gezin waarin het niet altijd gemakkelijk was. Door omstandigheden waar ze niet te veel over wil uitwijden, groeide ze op met veel spanning en zorgen. „Mijn ouders probeerden mijn broertje en mij voor de moeilijkheden die er waren te beschermen. Maar ik was een slim en gevoelig kind. Ik voelde feilloos aan wanneer mijn ouders angstig waren of zorgen hadden en kroop dan met een boek in hun omgeving en deed alsof ik las. Net zo lang tot ik wist wat het probleem was.”

Als ze tien is, gebeuren er in de brede familiesfeer dingen die voor haar traumatisch zijn en ook de gezondheid van haar ouders ontwrichten. „Je ziet je ouders ergens aan onderdoor gaan, maar je hebt geen idee wat je daaraan kunt doen. Dat is heel beangstigend. Ik probeerde hen zo goed als ik kon op te vrolijken en af te leiden. En ik liet hen vooral niet zien dat ik zelf ook bang was. Met mij ging alles goed, dat moest wel.”

Haar broertje wordt geïndiceerd met een verstandelijke beperking met ernstige psychische en/of gedragsproblemen. Als hij als tiener het slachtoffer wordt van pestgedrag, escaleert ook zijn gedrag. Hij krijgt een psychose. Lang worstelt het gezin met het vinden van een goede plek voor hem, waar hij de hulp kan krijgen die hij nodig heeft. Het is roeien tegen de stroom in.

De opgroeiende Anneke, die inmiddels op de middelbare school zit, stort zich op haar schoolwerk. Het is een overlevingsstrategie. Maar omdat ze een stil, ijverig en bescheiden meisje is, stelt niemand vragen. Ook niet als ze uitvalt vanwege allerlei vermoeidheidsklachten en soms maar halve dagen naar school gaat. „De school kwam me enorm tegemoet. Ik mocht taken inhalen wanneer ik maar wilde. Maar naar de mogelijke oorzaken van het probleem werd voor zover ik weet nooit gevraagd. Ik vertrouwde volwassenen te weinig om hen zelf te benaderen.”

Als ze het vwo heeft afgerond, gaat ze voeding en gezondheid studeren in Wageningen. Ze studeert, is actief bij een studentenvereniging en oogst alom lof voor haar werkhouding.

Ondanks de aanhoudende vermoeidheid buffelt ze door en verovert ze na het behalen van haar universitaire graad een onderzoeksplek aan de universiteit.

En dan is er ineens geen houden meer aan.

Lees het hele interview met Anneke Bulten in Terdege (nr. 12, 28 februari 2023).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.