Waarom je in Goes moet zijn

De glans van Goes

ByWill-20953-Terdege-Goes-8716

De pandjes aan de haven, weerkaatsend, licht en klaar. Het rimpelloze water, de wolken in hun vaart. Een kale boom, de schaduw getekend op een muur. Het klokje van ’t Soepuus slaat op het halve uur.

Een winterse middag in Zeeland. De zon staat boven de binnenstad van Goes. Het natte hout van de aanlegsteiger langs de Albert Joachimikade fonkelt in het licht. Op de kade, voor een monumentaal woonhuis met lantaarns naast de voordeur, staat een hip elektrisch Volkswagenbusje geparkeerd.

Houtloodsen

Voormalige houtloodsen uit de negentiende eeuw, zachtgeel geschilderd, steken af tegen de diepblauwe lucht. Vervaarlijke kanonnen flankeren het havenkanaal, dat Goes verbindt met de Oosterschelde.

Een schreeuwende meeuw geeft acte de présence. De witte Sint Maartensbrug weerspiegelt in het water. Aan de Grote Kade siert licht pleisterwerk de statige gevels. Iets verderop is baksteen zichtbaar, warmer van kleur.

Narrenschip

De huizen luisteren naar de fraaiste namen, zoals Den Witten Engel, Den Bruynvisch en Het Narrenschip. Een bed and breakfast maakt boeken eenvoudig met een grote QR-code op de ruit. Voor de deur een hardstenen stoep, een zwart hek en viooltjes in een bak. Decoratieve objecten vullen de etalage van een antiekzaak. Op de goudkleurige hoorn van een grammofoon prijkt een prijskaartje van 175 euro.

In den armen hoek

Achter de Grote Kade, iets lager, loopt de Sint Jacobstraat. Bij de Bocht van Guinee herinnert een muursteen met de tekst “In den armen hoek” aan minder welvarende tijden. De geveltjes ogen nu goed onderhouden.

Hier woonden in vroeger eeuwen de schippers. In het venster van een pand uit 1525 staat een gaper, met pil op de tong. In de hoeken van het bovenraam: een koolmees en een roodborstje.

De Blaauwe Steen, een hellend straatje, voert naar de kade. Achter luiken gaan middeleeuwse kelders schuil. Er passeert een moeder met een kind op de arm, ze dragen ieder een roze jas.

Ooit liepen hier de biersjouwers af en aan. In de zeventiende en achttiende eeuw dobbelden de zakkendragers om werk, op een grote, grijsblauwe steen. Een kleiner exemplaar herinnert eraan.

De tijden zijn veranderd. Noeste havenarbeiders in boezeroen zoek je tevergeefs. Aan de Turfkade is een groot motorjacht afgemeerd, op de flank staat de naam Esdane.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 10, 30 januari 2024).

beeld: Willemiene Smits

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Martijn den Hollander

Volg ons lifestyle platform op instagram.