Onder vrijwel alle weersomstandigheden zijn Kees Leune (45) en zijn zoon Jaap (18) op hun kwekerij te vinden. Ze houden de lucht en weerberichten nauwlettend in de gaten. Want regen is niet onbelangrijk voor een duurzame en milieubewuste boomkweker. „Mineralen moeten inregenen en snoeien kan soms ook het beste als het juist nat is.”
Geografisch is het al Benthuizen. Net buiten Hazerswoude, pal aan de rotonde, bevindt zich de boomkwekerij. Onder de overkapping hebben vader en zoon een goed overzicht. Drie hectare zijn gevuld met onder meer taxus, buxus, seringen, prunus en coniferen.
Pal tegenover de halfopen loods staat een veld met Afrikaantjes. „Een prima groenmester”, weet vader Leune. Iets verderop is een perceel ingezaaid met Luma, een bloemrijk mengsel van verschillende soorten zoals lupine, facelia, gingellikruid en bladrogge. Zowel boven- als ondergronds doen de bloemen hun werk. Ze trekken insecten aan en de wortels stimuleren tot wel één of twee meter diep het bodemleven en maken de grond luchtiger.
Leune omschrijft zichzelf als een voorloper in de sector van de biologische boomkwekerijen. Hij is al zeven jaar in de weer met het uitbannen van chemische bestrijdingsmiddelen. „Voor alle helderheid, ik ben niet voor honderd procent biologisch bezig. Ik heb nog zes middelen in de kast staan. Verschillende daarvan gebruik ik echter al helemaal niet meer.” Alleen in noodgevallen gaat hij ongedierte of schimmels nog met niet-biologische wijze te lijf.
Leune Boomkwekerijen is een echt familiebedrijf. De vader van Kees koopt in de jaren zeventig 2000 vierkante meter grond in Hazerswoude-Dorp van een familielid en begint gaandeweg voor zichzelf. Er verrijst een loods, die nog steeds in gebruik is. „Van een oom van moederskant hebben we de grond waarop we ons nu bevinden gekocht. Later hebben we ons perceel verder uitgebreid.”
Leune is blij dat zijn zoon Jaap in zijn voetsporen treedt. Dat is niet vanzelfsprekend. „Veel jongeren willen niet meer in het groen werken. In ieder geval niet als boomkweker. Ze zoeken een baan binnen, waarbij hun handen niet vies worden. Vorig jaar hadden de boomkwekers in Boskoop meer dan tachtig vacatures.”
Wat trekt jullie in dit vak?
„Ik ben erin opgegroeid, maar het is in de eerste plaats mijn liefde voor de natuur.” Zoon Jaap knikt bevestigend en voegt eraan toe dat het in de openlucht werken hem trekt. „Ik zit liever niet tussen muren.”
Werken jullie altijd buiten?
„Zeker 90 procent van onze tijd. Als het regent, doen we een regenpak aan. De meeste mensen denken dat het in Nederland hele dagen regent, maar dat valt best mee. Buien duren meestal maar enkele uren.”
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 9, 17 januari 2023).
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen