Dialecten | 'Wa ge zegt, zijt ge zelf'

In 1975 waren de meeste wetenschappers ervan overtuigd: over 25 jaar spreekt in Nederland niemand meer dialect. Het liep anders. Alleen al de vele reacties op een oproep op de Facebookpagina van Terdege laten zien dat het onderwerp anno 2018 nog steeds breed leeft. Het verbaast taalkundige Marc van Oostendorp niet. ”Taal zegt veel over onze identiteit.”

Aan het begin van het interview wil de onderzoeker van het Meertens Instituut eerst een misverstand uit de weg ruimen. „Veel mensen denken dat communicatie de belangrijkste functie van taal is: je hebt een bepaald idee in je hoofd, je beweegt met je mond en zo zorg je ervoor dat iemand anders ongeveer datzelfde idee in zijn hoofd krijgt. Maar als je echt luistert naar wat we allemaal zeggen, gaat het veel meer om hoe we onszelf presenteren, wie we zijn en waar we bij willen horen.”
Onbewust hebben we daar ook een scherp afgestelde antenne voor, stelt hij. „Als we iemand horen praten, vormen we ons al heel snel een beeld van die persoon.

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je dit artikel verder lezen?

Neem dan een (proef)abonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

Neline Boogert

Getrouwd met Jan | Moeder van drie druktemakers van 4, 2 en 0 | Heeft zich acht jaar geleden voor het laatst verveeld | Perfectionistisch als het om schrijven gaat, chaotisch als het om huishouden gaat | Groot fan van de lente, en van drop

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.