Aan kinderen binnen en buiten de kerk de boodschap van het Evangelie uitleggen. Dat is de grote passie van Dieneke Blok-Kalisvaart. „Het moet niet bij een mooie vertelling blijven. Gods Woord moet echt opengaan.”
De bescheiden vrijstaande woning aan de Erfstraat in Randwijk staat op een steenworp afstand van het hervormde kerkje in het Betuwse dorp aan de Rijn. In zijn werkkamer zit Jonathan Blok te studeren. Als God het geeft, hoopt hij een hervormde gemeente elders in het land te gaan dienen. Hij combineert de studie theologie nu al met kerkelijk werk in de Veenendaalse Vredeskerk. En met zijn plichten als echtgenoot en als vader van David, Rachel en Joas.
Dieneke (29) is een paar dagen per week druk voor de Bond van Hervormde Zondagsscholen op gereformeerde grondslag, naast de zorg voor het jonge kroost. Ze houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen van nieuw materiaal en de toerusting van zondagsschoolwerkers. Terwijl de driejarige Rachel met de duim in de mond op haar schoot zit, vertelt de oud-onderwijzeres gepassioneerd over haar werk, dat ze als roeping ervaart.
Ouders
Over haar beroepskeuze had ze nooit vragen. „Net als mijn vader wilde ik het onderwijs in.” Tijdens de studie aan Driestar Hogeschool in Gouda ging ze zich realiseren dat christelijk onderwijs niet in de eerste plaats bestaat uit het bijbrengen van vaardigheden waarmee kinderen goed door het leven komen. Ver daarbovenuit stijgt de noodzaak om hen iets mee te geven waarmee ze getroost het leven kunnen verlaten. „Het is zó belangrijk dat kinderen al jong gaan begrijpen waar het in het Evangelie om gaat. Zeker als ze daar thuis weinig of niets over horen.”
In haar eigen leven waren vooral haar ouders richtingwijzers. „Ze namen alle tijd voor Bijbellezen, zingen en bidden. Er werd ook open gesproken over wat we uit de Bijbel hadden gehoord. Het is een geweldig voorrecht als je in zo’n sfeer opgroeit. Ik ken geen bijzonder bekeringsmoment; God en Zijn Woord zijn altijd belangrijk voor me geweest. Het onderwijs van mijn ouders, de school en de kerk zijn daarvoor gebruikt. Uitgeleerd raak je in deze dingen nooit.”
Bij haar diplomering, in 2014, was er een overschot aan leerkrachten in het basisonderwijs. Daarom solliciteerde ze op een vacature bij het Hervormd Jeugdwerk (HJW), met succes. Ze combineerde deze parttimefunctie met een deeltijdbaan bij een school voor speciaal basisonderwijs. Eerst in Sliedrecht, daarna in Werkendam. „Omdat ik geen ervaring had in het speciaal onderwijs, vond ik het lesgeven op die scholen een uitdaging. Ik was zo druk met de overdracht van de lesstof aan kinderen met beperkingen, dat ik minder dan ik wilde toekwam aan de vraag hoe ik invulling moest geven aan de Bijbelvertellingen. Dat kwam pas later.”
Lees het hele interview met Dieneke Blok-Kalisvaart in Terdege (nr. 14, 28 maart 2023).
beeld: Tineke van der Eems