Dit doet een tandarts-endodontoloog

Dit doet een tandarts-endodontoloog

Suzette vd Waal- endodontholoog- RenateB _2_site

Wie er nog nooit van heeft gehoord, hoeft zich niet te schamen. Er zijn er maar een dikke honderd van in Nederland. De tandarts-endodontoloog spant zich in om tanden en kiezen te redden wanneer er sprake is van ernstige ontstekingen. Hoe je kunt voorkomen dat je met deze specialist in aanraking komt? „Er zijn uitzonderingen, maar het draait vooral om een gezonde leefstijl.”

Op een doordeweekse dag is het druk in De Molenvliet in Alphen aan den Rijn. Bij het tandheelkundig centrum werken veel tandartsen, assistentes, mondhygiënistes en administratieve krachten. Suzette van der Waal (57) is de enige erkende tandarts-endodontoloog. „Er is ook een endodontoloog in opleiding. Die werkt hier een dag per week.”

Zelf is ze twee dagen actief in de tandheelkundige praktijk, twee andere dagen is ze als universitair docent verbonden aan ACTA. Dat is het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van de twee universiteiten in de hoofdstad. In 2015 promoveerde Van der Waal op een onderzoek in haar vakgebied.

Hoe werd u tandarts?

„Dat was niet voorzien. Driemaal ben ik uitgeloot voor geneeskunde. Na de eerste uitloting ben ik aan de opleiding tot tandarts begonnen. De vierde keer werd ik toegelaten, maar ik was toen al zo ver met m’n studie, dat ik heb besloten niet over te stappen. Ik had in de jaren daarna in deeltijd een eigen praktijk en gaf als docent les in kindertandheelkunde bij ACTA. In 2006 heb ik alles van de hand gedaan. De behandelingen en de omgang met cliënten deed ik nog steeds graag, maar de bedrijfsvoering begon me tegen te staan.

Ik heb gesolliciteerd naar een plek bij de opleiding endodontologie. Dat is een fulltimemasteropleiding van drie jaar. Die had ik niet kunnen volgen zonder steun van het thuisfront. Mijn man stond gelukkig achter me.”

Solliciteren voor een studie?

„Er is sprake van een selectieproces. Er zijn jaarlijks maar drie of vier plekken beschikbaar. De overheid stelt er geen geld voor beschikbaar en de universiteiten hebben onvoldoende budget. Je draait zelf voor de kosten op. Die zijn inmiddels opgelopen tot zo’n 20.000 euro per jaar. Dus er komt wel wat bij kijken om endodontoloog te worden.”

Wilt u kort omschrijven wat een endodontoloog doet?

„We weten veel van het binnenste, zachte weefsel van de tand of de kies en ook over de wortel. Het is belangrijk voor de sterkte van het gebitselement dat dat zachte weefsel intact blijft, maar soms sterft het af door tandbederf, een lekkende vulling of gebitsletsel. Dan raakt de holte waar het zachte weefsel in zat geïnfecteerd met micro-organismen en dan is een wortelkanaalbehandeling vaak een goede keus om het gebitselement weer gezond te maken en te behouden. Tandartsen doen gelukkig zelf ook veel wortelkanaalbehandelingen, anders zou het er somber uitzien. Ze sturen de meer ingewikkelde gevallen naar ons door.”

Lees het hele interview met Suzette van der Waal in Terdege (nr. 17, 7 mei 2024).

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.