Dr. Hofman: Gerechtigheid ligt diep verankerd in Gods hart -

Dr. Hofman: Gerechtigheid ligt diep verankerd in Gods hart

Hofman-4-terdege-A-site

De opeenvolgende crises leiden tot meer ongelijkheid, armoede en uitsluiting. Een ultieme test voor christenen, meent voormalig TUA-hoogleraar dr. T. M. Hofman. In zijn jongste boek houdt hij een vurig pleidooi voor het serieus nemen van de Bijbelse boodschap over onrecht. „Gerechtigheid ligt in Gods hart verankerd.”

Het is niet best gesteld met de verhouding tussen arm en rijk. Wereldwijd nemen de verschillen steeds meer toe. De financiële crisis en nu de coronapandemie maken het probleem alleen maar groter.

Het is een onderwerp dat dr. Hofman ter harte gaat. De waarschuwende woorden van de Heere Jezus tegen hebzucht en rijkdom in de evangeliën vormden altijd al een kernpunt in het onderwijs dat hij jarenlang gaf aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. „In Lukas gaat het nogal eens over barmhartigheid. Vaak wordt dan gedacht aan de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Maar er is meer in dit gedeelte van de Bijbel te vinden. Je ziet in de gelijkenis van de rijke man en de arme Lazarus getekend wat het doen van onrecht betekent voor iemands zielenheil. Arm en rijk vormen een belangrijk thema in dit Bijbelboek waarmee ik me al vele jaren bezighoud.”

De theoloog schreef een meer dan 300 bladzijden tellend boek, waarvoor hij ook onderzocht wat de gelijkenis in de praktijk betekende voor het leven in de 16e en de 17e eeuw in de Noordelijke Nederlanden, zowel voor de kerkgangers als voor bezoekers van toneelspelen. „Eigenlijk heb ik aan dit onderwerp jarenlang gewerkt, zonder dat ik wist dat het uiteindelijk tot een boek zou leiden. Ik heb me eerst gericht op de gevolgen van de kredietcrisis. Het afgelopen jaar is daar de coronacrisis bijgekomen. De gevolgen daarvan voor de minderbedeelden zijn eveneens verwerkt.”

Het is de eerste uitgave van zijn eigen ideële uitgeverijtje BaanhoekBOEK, genoemd naar de straat in Sliedrecht waar de voormalige hoogleraar de voorbije jaren in verband met de mantelzorg voor zijn moeder verbleef. Zij is inmiddels overleden, maar Hofman werkt nog steeds het grootste deel van zijn tijd in het Zuid-Hollandse dorp aan de Merwede. „Vrijwel mijn gehele bibliotheek is in de loop der jaren naar hier overgebracht. Die kan ik niet zomaar verplaatsen. En wat is een timmerman zonder gereedschap?”

beeld: Anton Dommerholt

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.