Druppeltje hier, druppeltje daar….

Druppeltje hier, druppeltje daar….

illustratie-olie1-site

Etherische oliën zijn populair. Lavendel staat bekend om het rustgevende effect, rozemarijn wordt aangeraden tegen haaruitval. Sommige oliën zouden zelfs helpen bij ziekten. Hoe zit het eigenlijk met deze natuurlijke middeltjes?

Thirza Wondergem (34) is bijna klaar met een drie­jarige opleiding tot klinisch aromatherapeut. Ze weet dus het nodige van etherische oliën, ofwel oliën gewonnen uit plantenmateriaal. Grondige kennis opdoen was voor haar een belangrijke reden om de opleiding te gaan volgen. „Een aantal jaren geleden kreeg ik van iemand een boek over het effect dat voeding kan hebben op je gezondheid. Ik vond dat interessant en ging me verder verdiepen in kruiden en in etherische olie. Ik vind het heel mooi dat er in de schepping planten en kruiden zijn met bepaalde eigenschappen die goed zijn voor de mens. Maar ik vind ook dat je er verantwoordelijk mee moet omgaan.”

Etherische of essentiële oliën zijn op steeds meer plekken te koop, van ‘gewone’ drogisterijen en natuurwinkels tot webshops. Je kunt ze voor het lichaam gebruiken en als huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Een olie op basis van eucalyptus kan bijvoorbeeld helpen bij verkoudheid. Je doet wat druppels in heet water, legt een handdoek over je hoofd en inhaleert het middel een paar minuten. Hier en daar wat pepermuntolie druppelen zou huisstofmijt doen verdwijnen. En haren wassen met een middel op basis van teatree-olie is een goede oplossing tegen luizen, volgens enthousiaste ervaringsdeskundigen. Zo zijn er nog honderden oliën die een specifieke werking zouden hebben. Op sociale media zoals Instagram en Facebook worden nogal eens gezondheidsclaims gedaan: van ADHD-symptomen tot zenuwpijn, er lijkt voor alles een passende etherische olie te zijn.

Thirza Wondergem is voorzichtig met uitspraken over het effect bij medische aandoeningen. „Als aromatherapeut ben je geen arts, dus een diagnose stellen is niet aan de orde, dat mag alleen een dokter doen.” Wat ze wel kan zeggen tegen haar toekomstige cliënten –ze hoopt na haar opleiding een eigen praktijk te beginnen– is dat bepaalde oliën verlichtend of helpend kunnen werken bij bepaalde klachten of helpen bij het ontspannen. „Maar als aromatherapeut mag je niet in het algemeen zeggen: deze olie helpt bij die medische klacht.”

Heel enthousiast

Dat blijkt ook uit de overheidswebsite waarzitwatin.nl, waar de gemiddelde consument informatie kan vinden over chemische stoffen in producten. „Bij aromatherapie worden etherische oliën vaak gebruikt omdat er beweerd wordt dat ze goed zijn voor je gezondheid of helpen tegen een bepaalde ziekte”, staat te lezen op de website. „Maar meestal is daar geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel kan de geur van etherische oliën bijvoorbeeld helpen te ontspannen. Etherische oliën zijn geen geregistreerde geneesmiddelen en ze mogen dus ook niet worden aangeraden bij ziekten.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 5, 24 november 2021).

beeld: Marthe Roukens

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-1x-2024

Auteur

Fija Nijenhuis

Volg ons lifestyle platform op instagram.