Ds. A. K. Wallet: We zijn gezanten van de levende Christus

Ds. A. K. Wallet: We zijn gezanten van de levende Christus

DsWallet-_ceesvdwal_3

De heilsfeiten vormen een onlosmakelijke keten, maar de opstanding had in de prediking van de apostelen een bijzondere plek. Het betekent voor ds. A. K. Wallet niet dat die in elke preek ter sprake moet komen. „De opstanding van Jezus is wel het fundament, de dragende kracht onder de prediking.”

Na 45 jaar arbeid in Gods wijngaard preekte ds. Aart Klaas Wallet zondag 2 oktober voor het laatst. Hij voelde dat hij ermee moest stoppen, en dat werd wonderlijk bevestigd. Tot voor kort werd hij geregeld gebeld voor preekbeurten. Hoewel hij behalve met zijn vrouw met niemand had besproken dat hij begin oktober voor het laatst zou voorgaan, droogde de stroom van verzoeken na die beslissing vrij abrupt op. De laatste twee waren die voor een preekbeurt in Naarden, de gemeente waar hij in 2007 met emeritaat ging, en een beurt in Leerdam, de gemeente waartoe hij nu behoort.

„Goddelijke zorg en leiding”, stelt de voormalige bakker vast. „Je hoeft in Zijn dienst de dingen niet zelf te regelen. Hij heeft me tot het predikantschap geroepen toen ik al wat ouder was, me daarna altijd de weg gewezen als ik een beroep kreeg en me nu ook duidelijk gemaakt dat ik het werk mocht neerleggen. Stoppen jij; klaar!”

De christelijke gereformeerde emeritus predikant is nog wel bereid zijn licht te laten schijnen over het deel van het Apostolicum dat de opstanding en hemelvaart van Jezus belijdt.

Hoe moet het ”ten derde dage” worden gelezen?

„Naar de Joodse wet moet een gedeelte van een dag voor de hele dag worden gerekend. Zo kom je aan drie dagen. Volgens prof. Van Bruggen zou het ook een zinspeling kunnen zijn op de beperkte duur van Jezus’ verblijf in het graf.

We moeten bovendien niet vergeten dat de term ”ten derde dage” in de Bijbel meer dan eens een symbolische betekenis heeft, een diepere laag. Het is een beslissende dag. Op de derde scheppingsdag liet God de wateren in één plaats samenvloeien, werd het droge zichtbaar en bekleedde Hij die met geboomte, kruid en gewas. Op het einde van drie dagen trok het volk Israël door de Jordaan. Alles dreigde dood te lopen, maar er kwam een beslissende wending. Hetzelfde zie je bij de bruiloft te Kana. Op de derde dag verrichtte de Heere Jezus een wonder.

De opstandingsdag van Jezus is in bijzondere zin een derde, beslissende dag. Niet de dood, maar het leven overwint. Dat maakt de opstanding tot het fundament van het christelijk geloof. Als de Opgestane geeft Jezus Zijn discipelen de opdracht om het Evangelie te prediken aan alle schepselen. Ze worden gezonden in een dode wereld als levende getuigen van de levende Heere Jezus. Hem is gegeven alle macht in hemel en op aarde.”

Lees het hele interview met ds. Wallet in Terdege (nr. 3, 25 oktober 2022).

beeld: Cees van der Wal

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.