Ds. J. van Rijswijk: Laat huisbezoek geen haastwerk worden

Ds. J. van Rijswijk: Laat huisbezoek geen haastwerk worden

DsvanRijswijk-_ceesvdwal_17 site

Het kerkelijke leven draait weer op volle toeren. Ambtsdragers trekken week na week de gemeente door om te horen hoe hun schapen het maken. Maatschappelijk, maar vooral geestelijk. Ds. J. van Rijswijk schreef een boekje ter toerusting. „Praat niet tegen, maar met de mensen.”

Nog levendig herinnert ds. J. van Rijswijk (54) zich hoe hij als ventje aankeek tegen de stemmig geklede mannen die op een doordeweekse avond op bezoek kwamen. Ze werden door zijn ouders met respect ontvangen. „Vanuit de overtuiging dat die mensen als dienstknechten van de Heere kwamen, ongeacht hun karakter of kwaliteiten. Daarin was het een andere tijd dan nu. Vandaag komt het voor dat mensen de ene ambtsdrager wel op huisbezoek willen, een andere niet.”

De predikant van de gereformeerde gemeente te Oud-Beijerland ervoer het bezoek nooit als beklemmend. „Daarin speelde mee dat de Heere al in mijn hart werkte toen ik nog heel jong was. Met belangstelling zat ik te luisteren naar wat die mensen zeiden of vroegen. Meestal begonnen ze met mijn moeder, een vrouw die de Heere vreesde. Ook voor mij hadden ze altijd een woord.”

Tijdens zijn studie aan de Theologische School in Rotterdam kreeg hij een bijzondere belangstelling voor pastoraat. „Heel leerzaam vond ik het boekje ”Schapen hebben een gezicht” van de inmiddels overleden christelijke gereformeerde predikant P. Roos. Dat stimuleerde me om me meer in pastorale onderwerpen te gaan verdiepen.” Als predikant maakte hij een inleiding over huisbezoek, die hij op meerdere plekken hield. Die vormde de basis voor het recent verschenen boekje ”Huisbezoek – hartenbezoek”.

U stelt dat ook predikanten mee zouden moeten doen aan het reguliere huisbezoek.

„Dat is de ideale situatie. Zo leer je al je schapen goed kennen. Helaas heb je in een grote gemeente de handen vol aan het bijzondere pastoraat en blijft er geen tijd over voor het gangbare huisbezoek.”

Is het nodig om altijd met z’n tweeën op huisbezoek te gaan?

„Mijns inziens wel. Je kunt elkaar aanvullen en na afloop nog wat reflecteren. En het voorkomt dat later verschil van mening bestaat over wat er is gezegd.”

Dienen ambtsdragers op dit gebied wat toerusting te krijgen?

„Dat zou heel goed zijn. Er worden tegenwoordig allerlei cursussen voor ambtsdragers gegeven. Die kunnen je bewaren voor uitglijders en je iets leren over goede communicatie. Het begint al met het maken van een afspraak. Wat doe je als mensen de boot afhouden? Voordat ik ouderling werd, ging ik ervan uit dat huisbezoek voor alle mensen een hoge prioriteit had, maar dat bleek een misvatting. Sommigen zeiden: „Jullie hebben niets nieuws te vertellen en ik ook niet, dus het voegt niks toe.”

Het is aangrijpend als leden van de christelijke gemeente ambassadeurs van het Hemelhof, die komen namens de Koning van de kerk, buiten de deur houden. Tegelijk moeten ambtsdragers beseffen dat ze wel autoriteit hebben, maar zich niet autoritair mogen gedragen.”

Lees het hele interview met ds. Van Rijswijk in Terdege (nr. 4, 14 november 2023).

beeld: Cees van der Wal

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.