Het Hoornbeeck College bestaat 25 jaar. Hoe is de school ontstaan? Wat beweegt docenten? Hoe waardeert een oud-student zijn opleiding? Acht mini-lessen over deze school.
Geschiedenis
Het Hoornbeeck College is een reformatorisch mbo met zes locaties, een jaarbudget van 63 miljoen euro, bijna 800 medewerkers en ruim 7000 studenten die worden opgeleid om als jonge beroepsbeoefenaar de arbeidsmarkt te betreden. Om daar te komen, hebben het Hoornbeeck en zijn voorlopers een ontwikkeling van een halve eeuw doorgemaakt. Het verhaal begon in de jaren 70 van de vorige eeuw in het noorden en zuiden van Nederland met vormingsinstituten in Staphorst en Goes. In de jaren 80 verrezen plaatselijke beroepsopleidingen als Sara Nevius (mdgo), Trigland (meao) en à Brakel (mts), die begin jaren 90 fuseerden tot regionale mbo-scholen zoals het Saldenus College in Amersfoort en Plancius in de regio Rotterdam/Zeeland. Eind jaren 90 waren deze beroepsopleidingen door de vorming van regionale opleidingscentra (roc’s) aangewezen op een landelijke fusie, waaruit in 1997 het Hoornbeeck College ontstond. Vanaf die tijd groeide het Hoornbeeck snel en kwamen er behalve de vestigingen in Amersfoort, Rotterdam en Goes ook locaties in Kampen en Apeldoorn. In 2015 kwam Gouda als jongste telg in de Hoornbeeckfamilie.
Naam school
In de maanden voor de fusie van Saldenus en Plancius moest men op zoek naar een nieuwe naam voor de school. De naam moest verwijzen naar iemand uit de Reformatie of de nadere Reformatie van onbesproken gedrag. Bovendien moest de naam „eenvoudig te spellen zijn.” Uiteindelijk bleef het trio Hoornbeeck, Augustinus en Voetius over, waarbij de keuze viel op Johannes Hoornbeeck.
Deze man was een geleerde theoloog die echt wat te zeggen had, schrijft Wim Fieret in zijn biografie over Hoornbeeck, „een theoloog van formaat.” Nadat Hoornbeeck (1617-1666) een paar jaar de Nederlandse vluchtelingengemeente in Mülheim bij Keulen had gediend, werd hij hoogleraar godgeleerdheid in Utrecht en later in Leiden. Een van zijn bekendste werken is ”Euthanasia”, waarin hij voorbeelden uit het verleden van wel-sterven geeft.
Fieret: “Aan de opleiding van tientallen studenten heeft hij een bijdrage geleverd, meer dan dertig boeken over verschillende theologische onderwerpen heeft hij geschreven, hij was een geliefde predikant en was in zijn levenswandel een voorbeeld. De Heere had hem veel gaven gegeven. Die heeft hij in Zijn dienst gebruikt.”
Beste ROC
Het klinkt misschien saai, maar voor de dertiende keer op rij is het Hoornbeeck College uitgeroepen tot het beste roc van Nederland. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van de Keuzegids Mbo. Vooral als het gaat om de tevredenheid van studenten en de aangeboden opleidingen scoort het Hoornbeeck goed. Willem de Potter, voorzitter van het college van bestuur, reageert dankbaar: „Ik ben toch elke keer weer verrast door het oordeel van de Keuzegids. Dit keer vooral door de groei van onze totaalscore. Daarmee is deze uitslag een groot compliment voor al onze docenten en studenten. Ze hebben in een moeilijke en uitdagende tijd ons onderwijs vormgegeven op nieuwe manieren. In coronatijd vonden veel lessen digitaal plaats. Dat vroeg en vraagt dus veerkracht en creativiteit.” Tegelijkertijd is De Potter ook nuchter: „We zijn op school niet zo bezig met lijstjes. Het is onze plicht om ons werk goed en in afhankelijkheid te doen. De Heere vraagt toewijding, inzet en bevlogenheid. Het is dagelijks ons gebed dat Hij ons onderwijs wil zegenen.”
Voor alle acht mini-lessen: lees het hele artikel in Terdege (nr. 25, 30 augustus 2022).
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen