Van de SGP-fractie in de Tweede Kamer via het ministerie van Financiën naar de Dordtse gemeenteraad. Eline Nieuwland-van den Bosse (31) heeft inmiddels al heel wat politieke ervaring. En dat terwijl het niet eens haar bedoeling was om ooit de politiek in te gaan.
Toen ze het Binnenhof overstak en de deuren van het karakteristieke Tweede Kamergebouw in Den Haag openduwde, die donderdag in november 2013, had Eline geen idee dat deze actie de koers van haar leven voor de daaropvolgende tien jaar zou bepalen.
Ze rechtte haar rug en liep naar binnen. De beveiliging inspecteerde haar handtas en liet haar met een vriendelijk woord achter in de wachtruimte Daar zou ze opgehaald worden door iemand van de SGP-fractie, waar ze als laatstejaars economie gesolliciteerd had voor de functie van financieel specialist.
Het sollicitatiegesprek vond plaats in aanwezigheid van Van der Staaij, die ze netjes aansprak met ”meneer” en ”u”. Niet nodig: „Hier tutoyeren we elkaar. Noem me alsjeblieft Kees.”
De functie paste bij haar, vonden ook de dames en heren van de SGP. En zo werd Eline Nieuwland-van den Bosse de nieuwe financieel specialist van de Staatkundig Gereformeerde Partij.
Nu is het negen jaar later. Haar baan als financieel specialist bij de SGP ligt alweer een tijdje achter haar.
Ze werkt inmiddels zo’n vier jaar bij het ministerie van Financiën en is bijna een jaar raadslid in Dordrecht.
Ooit verwacht een politiek dier te worden?
„Nee. Ik ben als jongere nooit politiek actief geweest. Maar zo kan het lopen. In elk geval heeft het ook privé tot iets moois geleid: Ik heb mijn man ontmoet bij een ambtenarenbijeenkomst van de SGP. Hij werkte eerst bij Binnenlandse Zaken en nu ook bij Financiën. Die stap heeft hij pas genomen sinds we wisten dat ik daar weg zou gaan. Gewoon, om te voorkomen dat je als echtpaar op dezelfde plek werkt. Op onze bruiloft was de feestgids een lookalike van SGP-blad De Banier. Niet gek natuurlijk, als je daar allebei wortels hebt.”
Wat trok je aan in die eerste functie bij de SGP?
„Ze vroegen een cijferaar, en ik ben altijd dol geweest op cijfertjes. Het was maatschappelijk relevant werk in een klein team. Toen ik begon, had de SGP een gedoogconstructie met de coalitie. Daardoor had de partij meer invloed dan gewoonlijk op het beleid. Ik voelde me die eerste tijd als een kind in een snoepwinkel. Ministers of staatssecretarissen kwamen soms binnenvallen om te polsen hoe we ergens in stonden en wat ze konden doen om ons over de streep te trekken. Ook bij de begroting was er meer ruimte dan normaal om iets te claimen wat past bij de idealen van de SGP. Ik weet nog dat we bijvoorbeeld meer geld vroegen voor preventie van zelfmoord en dat ook kregen.”
Lees het hele interview met Eline Nieuwland-van den Bosse in Terdege (nr. 8, 3 januari 2023).
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen