Emiel de Kruijff zet wormen aan het werk

Emiel de Kruijff zet wormen aan het werk

Wormenboerderij-_ceesvdwal_21 site

Gelokt door een podcast over wormen „als huisdier in een plastic compostbak” gaat Emiel de Kruijff (28) uit Delft aan de slag. Op het balkon van zijn appartement worden alle etensresten, aangevuld met onder meer stukjes karton, omgezet tot vruchtbare aarde. Nu, drie jaar later, levert de ‘wormenboer’ overal duurzaam vervaardigde houten bakken, al dan niet met kronkelende diertjes, aan consumenten, bedrijven en scholen.

Na zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam is het aanvankelijk even zoeken. „Ik had al tijdens mijn studie diverse bijbaantjes. Voor een brouwerij van speciaal bier struinde ik de markt af, en ik heb ook in een winkel met sportartikelen gewerkt. Constante was dat het steeds om de verkoop van producten ging.”

Gaandeweg krijgt hij meer oog voor duurzaamheid. „Ik begon plantaardig te eten, ging met de trein op vakantie en kocht kleding in zaken met tweedehands spullen. Toen ik hoorde over de mogelijkheid om groenafval te composteren, heb ik me daarin verdiept en het uitgeprobeerd. De overheid wil op termijn ons restafval terugdringen tot 30 kilogram per persoon per jaar. Er gaan nu nog vele honderden kilo’s per persoon weg. Een groot deel daarvan bestaat uit etensresten.”

Samen met een studievriend buigt Emiel zich over de mogelijkheden om compostbakken, aangevuld met compostwormen, aan de man te brengen. Eerst in de avonduren, later één dag per week en vervolgens fulltime, met daarnaast wat zzp-klussen. Zijn compagnon verdwijnt naar de achtergrond, maar zelf brengt hij zijn passie in steeds grotere mate in praktijk. Hij verkoopt wormenboerderijen voor 150 euro per stuk en zakjes met een halve kilo wormen voor 25 euro. Voor bedrijven en scholen heeft hij tienmaal grotere exemplaren. „Ik kan er nu van bestaan.”

Wormen, veel mensen vinden die eng. Waar hebben we het over?

„Er bestaan duizenden soorten regenwormen. De compost- of tijgerworm is familie van de zogenaamde strooiselwormen. Enkele van deze soorten zijn geschikt om in te zetten van het composteren van gft: groente- fruit- en tuinafval.”

Ze eten de rommel op en laten compost achter?

„Nee, zo eenvoudig gaat dat niet. Wormen hebben geen tanden, maar laten schimmels en micro-organismen achter, die de resten waarover we het hebben afbreken. Ze eten die niet op. Het gaat op een natuurlijke wijze. Als ik in de Biesbosch een gat in de grond graaf en er een banenschil en een klokhuis in deponeer, is daar na een maand vrijwel niets van over.”

Lees het hele interview met Emiel de Kruijff in Terdege (nr. 19, 4 juni 2024).

beeld: Cees van der Wal

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.