Enkhuizen: Drommedaris en kanon van de Duinkerker kapers

Enkhuizen: stad van Dirck China en de Drommedaris

Toerisme Enkhuizen- RenateB _36_ (1)

Een kat in Enkhuizen zit stil op een muurtje te spinnen. Hij is van beton, hij ziet de zeilschepen liggen in de haven. En mild, omfloerst is het zonlicht. Een schipper glimlacht.

Op de kilometerslange Houtribdijk bloeit het raapzaad. Boven de uitgestrekte watervlaktes hangen lichte wolkenflarden, die de aprilzon niet hinderen. Een woud van witte masten markeert de Noord-Hollandse oever van het IJsselmeer. Erbovenuit torent de Zuiderkerk van Enkhuizen.

Er waait een straffe wind in de Krabbershaven, uit het zuidwesten. Een kastanjebruine labradoodle struint over het dek van de tweemaster Bontekoe. In de top van een mast klappert fier het rood-wit-blauw. Ongedurig golft het grijsgroene water. Een aalscholver verdwijnt onder de schitterende oppervlakte, om even later weer op te duiken.

Dirck China

Het parkeerterrein aan de haven is genoemd naar Dirck Gerritsz. Pomp, alias Dirck China (1544-1608). De zeevaarder uit Enkhuizen bezocht als een van de eerste Nederlanders China en Japan. Waarschijnlijk was hij ook de eerste Nederlander die Antarctica in zicht kreeg.

In het negentiende-eeuwse stationsgebouw van Enkhuizen siert een groot schilderij van een stoomschip de bakstenen muren. Hier hield de treinreis op en stapten reizigers over op de boot. Buiten klingelt het carillon van de Drommedaris, de kloeke poort van de stad. Twaalf uur.

Aan de Buitenhaven grenst het Snouck van Loosenpark, een fraai tuindorp uit 1897. Voorbij een statige poort voert een grindpad langs de voormalige arbeidershuizen, met kunstig metselwerk. Heggen begrenzen het pad, langs een watergang staan roze prunussen. Violen en tulpen bloeien rond een grote zonnewijzer. Lichtgroen, haast wit, is het glinsterende blad van de meelbes.

Vissersschepen

Toeristen, vooral senioren, lopen in groepen over de Havenweg. Aan de kade liggen oude vissersschepen, zachtgeel, rood en blauw. Ze schommelen nauwelijks zichtbaar. Ook afgemeerd is de KL26, een stoer zeilschip waarmee ooit langs de kust zeemijnen werden gelegd. Een meerkoet zwemt tussen de boten, en poetst zijn veren. Er klinkt gehamer: op een tjalk aan de overkant is een man in tuinbroek aan het klussen.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 17, 7 mei 2024).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Martijn den Hollander

Volg ons lifestyle platform op instagram.